2012. február 20., hétfő

A nyertesek-The winners


                           
Megtörtént a sorsolás, amelyben két fiacskám segédkezett. Nem csigázlak benneteket tovább. 
Íme a két nyertes, akiknek ezúton gratulálok és remélem örömüket lelik a rózsákban. 
Nagymamis és Petit Ange.
Szeretném mindenkinek megköszönöm, hogy velem játszott. Remélem játszunk még együtt a közeljövőben is.
Kérem a nyerteseket e-mailben vegyék fel velem a kapcsolatot, hogy minél előbb postázhassam a nyereményeiket. 

2012. február 19., vasárnap

Hamarosan sorsolás

20 óra után megtudjátok ki lesz az a két szerencsés nyertes, akikhez hamarosan becsenget a postás. 
Tehát találkozzunk este a blogomban. Sok szerencsét kívánok nektek. 
Addig is élvezzétek még a szép hétvégét. 
Tegnap nagyon jó idő volt, amíg átgyalogoltam a város egyik végéből a másikba rendesen leizzadtam. 

2012. február 14., kedd

Gyertek játszani a rózsákért-Come to play for the roses

                                          

Már az előző bejegyzésemben is meginvitáltalak titeket a játékomra, de valószínűleg elkerülte a figyelmetek a hosszú bejegyzésben. A lényeg a lefotózott rózsák a nyeremény, készíthetek még sárgát és rózsaszínt is, ha ezek a színek nem tetszenek. E hét vasárnap 20 órakor ér véget a játék és utána sorsolok. A játék feltételei: regisztrált blogolvasóm legyél és tedd közzé a játékom blogodban. 

2012. február 5., vasárnap

Húsgolyók barna mártással és vörösáfonyával, továbbá ajándék nekem és az olvasóimnak


Az IKEA-ban most húsgolyós meleg étellel lakhatunk jól hihetetlen áron. Igaz, hosszú sort kell végig állni érte.
A lényeg úgy döntöttem itthon is húsgolyót eszünk. 
Elhasználtam az utolsó Knorr barna mártást, így kénytelen leszek megtanulni az elkészítését. 
A kis fasírtok elkészítésénél ugyan úgy járjunk el mint a nagy fasírtnál és azután gömbölyűre görgetjük. Kisütjük forró olajban. Amíg a hús sül sütőben megsütjük a szalma krumplit. 
Végül elkészítjük a barna mártást. Forró olajban megdinsztelünk egy fej apróra vágott vöröshagymát. A mártást összekeverjük 3 dl vízzel és folyamatosan kevergetjük, amikor félig kész teszünk bele 1 dkg lisztet és készre főzzük. A kész, még forró mártásba belekeverünk 2 evőkanál IKEA-s vörös áfonya lekvárt. 
Tálaláskor a szószt a húsgolyókra öntjük. Áron megérezte a szószban a lekvárt és nagyon ízlett neki. Hideg téli napra kiváló meleg vacsora (többek között ezért látható ennyi étel a fotón). 


Krisztitől vásároltam volna a Meskán ezt a szépséges horgolt láncot. Szerettem volna karkötőt és fülbevalót is hozzá. Megbeszéltük a részleteket hány cm-es legyen a karkötő és hány puffból álljon a fülbevaló. Aztán jöttek az ünnepek és a betegségek. Valahogy kiment a fejemből, pedig nem szoktam elfelejteni az internetes vásárlásaimat. Nem értettem, amikor jött a postás és hozott egy csomagot. Kibontva, elolvastam Kriszti levelét, aki elnézést kért tőlem a várakozásért és mert a fülbevalót nem tudja elkészíteni. A leírtak miatt fogadjam el ajándékba ezeket a szépségeket. Ráadásként kaptam egy rózsaszín szív brosst. Ezúton is még egyszer Köszönöm neki. Továbbra is fenntartom: Ha erre jársz és neked is tetszik valami a blogomból, szívesen elkészítem neked. 

A fenti rózsák egy részéből farsangkor kapott az összes óvodai dolgozó, sajnos karácsonyra nem tudtam elegendőt készíteni, így most bepótoltam. 

Nem szoktam játékot hirdetni, viszont sokszor játszom a gondolattal. Aki játszik velem 2 héten keresztül ilyen bross rózsákat nyerhet. A játék feltétele: hogy feljelentkezett olvasóm legyen, és tegye ki a blogjában a játékot, hátha mások is kedvet kapnak velem játszani.
Karácsonyi ajándékom a varrós társamtól. Írtam már róla, hogy megmutatom milyen ajándékot kaptam a csoportomban ajándékba. Ez a kis táska azóta a varrós táskám lett, ezzel utazom a vonatom és befejezem az elkezdett apróságokat, mint pl. díszítés göböli csomóval, vagy egy kisebb madárka megvarrása. Az utóbbi időben sokat utaztam Pestre és a vonaton hasznosan töltöttem az időmet. A közös varrás előnye: utazás közben, ha mások unatkoznak és téged néznek mit varrsz nem fog zavarni többé, vagy egyszerűen észre sem veszed, mert belefeledkezel a dolgaidba.
Ez a virág dekoráció készül. Még a göböli csomózással bíbelődöm. 

2012. január 19., csütörtök

Tilda könyvek-Tilda's books










Remélem nem kiabálom el kezdek jobban lenni, és ami még fontosabb állandósuljon is az egészséges állapot. A gyerekeim december közepe óta folyamatosan hozták haza a vírusokat. Amíg ők könnyen és szövődmények nélkül meggyógyultak, addig ez rólam nem mondható el, hiába öregszem. Amikor kicsit jobban voltam alkottam egy keveset, de kész munkát nem mutathatok, sajnos. 
A Tilda könyvekből idegen nyelveken sokkal több létezik, mint amihez hozzáférünk magyarul : ( Talán apránként lefordítják a többit is. Karácsonyra megleptem magam hobbi könyvekkel és a gyűjteményem szépen gyarapodik, ezzel arányosan nő a betervezett munkák száma. Íme a gyűjteményem. ( Nem jutok dűlőre a képek elhelyezésével.) Ha szeretnétek szabásmintát írjatok egy e-mailt. 

2012. január 6., péntek

Mézeskalács

Mint az újrahasznosított fenyőfadíszeket, ez utóbbi dolgot sem tudtam időben megmutatni.
Nagymamis/Erika receptje alapján volt bátorságom nekiállni a mézeskalács sütésnek. Köszönöm Erika. http://nagymamis.blogspot.com/2011/12/karacsonyi-mezeskalacs-illata.html A bátorságomból még a recept átalakítására is jutott, főleg a porcukorból csaltam el 25 dkg-át. A fiúknak nagyon ízlett, Áron azt mondta: Olyan lekvár nélküli linzert kérek. Persze már megtanulta ennek a finomságnak a nevét. Viszont a cél most az ehetősége volt, legközelebb majd a díszítésre is adok, lemaradt a cukormáz.
Hozzávalók:
90 dkg liszt 
25 dkg porcukor 
30 dkg méz 
6 db egész tojás
2 kisk. szódabikarbona
2 kisk. őrölt fahéj
2 kisk. koriander
1 kisk. őrölt ánizs 
2 kisk. őrölt szegfűszeg 
2 kisk. őrölt gyömbér 
1 db citrom reszelt héja
Ahhoz, hogy elég finom legyen a liszt és a porcukor beletettem a turmixgép kelyhébe és jó alaposan átkevertem, majd hozzáadtam a fűszereket is, és ismét jól átforgattam. A tojást a mézzel habosra keverem, majd apránként belekeverem a többi alapanyagot. Egy napig jó ha áll a hűtőben. 3 mm vékonyra sodrom, és különböző formákkal kiszúrom. A tetejét tojásfehérjével megkenem, ettől szép fényes lesz a tészta. Egyet  elfelejtettem megkenni a fehérjével és nagyon látványos volt a különbség. Liszttel megszórom a sütőpapírt bélelt és közepes hőfokon (150 C) 15 percig sütöm. Cukormáz: 1 tojás fehérje, 20 dkg hétszer átszitált porcukor. Jól kikeverem, majd díszítem. Nekem nem sikerült elrontani, csak ajánlani tudom, hogy próbáljátok ki valamelyik receptet egyszerűen isteni. már csak a maradékot sikerült fotózni karácsony után, de még mindig finom, puha. 

2012. január 5., csütörtök

Újrahasznosításból fenyőfadíszek-From recycling Christmas ornaments





Beszéljenek most a képek. Let's talk the pics now. 

2012. január 2., hétfő

Ó év búcsúztatás

Kedvenc költőim egyike Reményik Sándor ezt a versét különösen szeretem.

Mondom néktek: mi mindíg búcsuzunk.
Az éjtől reggel, a nappaltól este,
A színektől, ha szürke por belepte,
A csöndtől, mikor hang zavarta fel,
A hangtól, mikor csendbe halkul el,
Minden szótól, amit kimond a szánk,
Minden mosolytól, mely sugárzott ránk,
Minden sebtől, mely fájt és égetett,
Minden képtől, mely belénk mélyedett,
Az álmainktól, mik nem teljesültek,
A lángjainktól, mik lassan kihűltek,
A tűnő tájtól, mit vonatról láttunk,
A kemény rögtől, min megállt a lábunk.

Mert nincs napkelte kettő, ugyanaz,
Mert minden csönd más, - minden könny, - vigasz,
Elfut a perc, az örök Idő várja,
Lelkünk, mint fehér kendő, leng utána,
Sokszor könnyünk se hull, szívünk se fáj.
Hidegen hagy az elhagyott táj, -
Hogy eltemettük: róla nem tudunk.
És mégis mondom néktek:
Valamitől mi mindíg búcsuzunk.

2011. december 31., szombat

Szilveszteri vacsora/ebéd és Karácsonyfadíszek




Ezzel az étellel kívánok minden kedves blogtársamnak és olvasómnak Boldog Új évet.
Pár éve szilveszterre mindig Pácolt oldalast készítek, nem írom le újra a receptjét, előrébb megtalálható íme a linkje: szilveszteri étel. Nagyon szeretjük, mert gazdag ízvilágú étel.
Tegnap látogatóban voltunk a férjem rokonainál. Álltam az ajtóban, a 88 éves Juci néni elénk jött a botjára támaszkodva és megszólított: "Arikám olyan csendben vagy! Úgy szólított meg mosolygós hangján,  mint régen a nagyanyám, ezzel máris otthon éreztem magam. Szörnyen sajnáltam, hogy a hirtelen elhatározott látogatóra nem tudtam alaposabban felkészülni saját készítésű ajándékokkal. Ha valakik ők igazán megbecsülik a saját gyártású ajándékokat. Nem vittem el a fényképezőgépem, lefotózni a hihetetlen szépségű kézzel hímzett karácsonyi terítő sorozatukat (nagy terítő, közepes, kicsi, kerek, ovális és négyzetes), amit nagyon sajnálok. Először próbálkoztam mézeskalács utánzatú és quilt karácsonyfadísz készítéssel, nagyon ügyeltem a szépségükre, hiszen nagyon kedves embereknek készült, akik tényleg értékelték a munkámat és rögtön feltették a fára. Kaptak még 2 db gyöngyös díszt, amit már régebben megmutattam nektek. A mézeskalács utánzatú díszek közepét göböli csomóval dekoráltam. Próbáljátok ki Ti is a quilt fenyőfadísz varrást 2 különböző anyagot összevarrunk, majd valamilyen zsinórt vagy szalagot varrjunk a közepére ezután félbehajtjuk az anyagot, majd felrajzoljuk a szívet középre. Nekem az első darab kicsit elcsúszott, de a második már sikerült. Nem sokkal nagyobbak a díszeim a gyufásdoboznál, így passzolnak a gyári díszekhez is (az előzőek szintén ebben a méretben készültek).  

2011. december 25., vasárnap

Rudó a rénszarvas és egyéb ünnepi nyalánkságok-Rudo the reindeer and other celebration yammies


Mivel nem piros, világító orrú a rénszarvas, ezért hívják Rudónak. Kis gazdija boldogan vette birtokba. A rénszarvas 70 cm magas. Készült három dimenziós képeslap is köszöntésnek. Továbbá újabb szürke rózsák az óvónéniknek és a dadusnak, sajnos fotó nincs róluk. Tüll függönyanyagból égettem 2 db rózsát az egyik Ákosom osztálytársáé lett, a másik az enyém (csak mert elfogyott az anyag). Elégedett vagyok és örülök, mert még soha ennyi karácsonyi ajándékot nem sikerült varrnom mint az idén. Összesen 107 db karácsonyfadísz készült, ebből 14 db lett a miénk, a többi ajándék lett, lehet jövőre megfordítjuk a sorrendet : ) 
Igazi ünnepi étel vagy téli édesség egy hideg délután vagy este, a gesztenyés alma:
Hozzávalók:
személyenként számoljunk 2 db közepes méretű almát (a nagyok több idő alatt sülnek át) 
25 dkg gesztenyepüré 
1 kiskanál fahéj
dió darált vagy gerezdekben
2 evőkanál baracklekvár
 Elkészítése: Az almák magházát eltávolítjuk és középen kivájjuk, hogy legyen hely a pürének. A pürébe keverhetjük a baracklekvárt, vagy a végén tálaláskor is hozzáadhatjuk. Én belekevertem így jobban összeállt a massza. Ugyanígy tehetünk a fahéjjal is belekeverjük vagy a sütés előtt a massza tetejére szórjuk, ez főleg akkor jó, ha nem szeretnénk sok fahéjjal készíteni. A tetejére szórtam a fiúk miatt. A darált diót szintén belekeverhetjük a gesztenyébe. Nekem dióbelem volt, így ezeket beletűzdeltem a tetejére. Ha darált dióval vegyítettük tűzzünk egész mandulát, vagy mogyorót a tetéjére. Ha nagyok az almáink 40 percig sütjük, 200 C fokon, ha közepes elég 30 perc. Ha ennyi variáció után még mindig úgy érezzük valami hiányzik tálaláskor kínáljuk tejszínhabbal. Természetesen az eredeti recept nem így szólt, viszont rögtön beindult a fantáziám. A savanykásra sült alma az édes gesztenyével és lekvárral mennyei kombináció. A fiaim csak úgy falták, amit jó volt nézni : )