2010. augusztus 16., hétfő

Hajópadló felújítása avagy skandinávosítása

Még mindig nem került elő a fényépezőgépem feltöltő zsinórja. : (
Korábban megemlítettem, hogy elrontottam a padló lakkozását. 2 komponensű (A + B Supralux észteres higítós) parkettalakkot vásároltunk a bolti eladó tanácsára, mert hozzávaló alapozóval együtt védi (megakadályozza a fekete foltok megjelenését) és óvja (lépésálló) a nagy igénybevételnek kitett padlót. Nagyon szép lett a mi szobánk ezzel a lakkal. Viszont ha nem vagyunk mazochisták nem ajánlom, mivel rettentő kellemetlen és fojtó szagú az észteres higító. A nagy melegben a beszáradni készülő eszközöket időnként meg kellett locsolni higítóval, 20 m2 felület lakkozásáról van szó mindkét szobában.
A butaságom miatt a mai napig nincs kész a gyerekek szobája. Július közepén nagyon siettem az előzőleg géppel és kézzel lecsiszolt padló lakkozásával, hogy mielőbb beköltözhessünk. Sajnos az A komponensbe belekevertem az alapozót. 3 hétig ragadt és nem száradt meg a lakk a padlón a gyerekek szobájában. Azóta is hallgatom a férjemtől micsoda balfék voltam. Érdekes módon a  mi szobánkban ugyanaz a rosszul kevert lakk kiszáradt, amit kézzel többször újra csiszoltam és rendesen sikerült befejezni.
A gyerekszoba padlójának egy részéhez újra kikölcsönöztük a csiszológépet. Sajnos a ragadós felület eltávolításához többe került a csiszolópapír, mint a gép kölcsönzési díja.
Át kellett csiszolnom az egészet kézzel, ami 1 hétbe telt. A régi padlónak akadnak hibái és a beütött szögeknél lyukak tátonganak, ezek eltüntetése nem kis fejtörést okozott. Fatapasszal kétszer betömtem és tegnap ismét átcsiszoltam a szoba 3/4-ét. (A férjem nem segít mondván, ha elrontottam hozzam helyre). Mára teljesen kinyírtam a csuklómat, pedig az utolsó tömés után finoman át kellene csiszolni.
Skandináv stílusú hajópadlót fogok festeni, azaz vizesbázisú festékkel fehérre festem a padlót, és a tetejére vizesbázisú lakkot kenek 2 rétegben.
Amióta belefogtunk a ház felújításba nem sok sikerélményem volt. A legnagyobb csalódást a "szakemberek" munkája okozta, a pénzért tartják a markukat, de eddig mindegyik erősen kifogásolható minőségű munkát végzett. Legszívesebben be sem költöztem volna és így eladnám a házat ahogy van.

3 megjegyzés:

 1. Lehet, hogy későn szólok, de leírom azért. Mi az Auro termékeket használtuk. Természetes, környezetbarát mind, és egyáltalán nem büdösek. A padlót keményolajjal kezeltük, majd viaszoltuk, a falakat narancsolajjal kentük.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  A hajópadló "skandinávosítása" végül sikerült? Milyen festéket és lakkot használtál?
  Piroska

  VálaszTörlés
 3. Kedves Lidércke! Végül megoldottam, köszönöm a tanácsot.
  Kedves Piroska! 2-3 poszttal előrébb láthatsz képeket a hajópadlóról. Azóta is használjuk, lassan harmadik éve.

  VálaszTörlés