2009. október 18., vasárnap

Stencilezés (festősablon) alkalmazásának technikája


Ezt a cikkemet még 2009. februárjában írtam Mezei Kati oldalára (tehát ha megtalálod máshol is az nem a véletlen műve, hanem az enyém), de ha már blogolok szeretném egybegyűjteni az ötleteimet. Ehhez a cikkhez kapcsolódik: falfestés (stencillel) sablonnal Szeretek festeni (na nem olajfestékkel vászonra) évekbe telt, amíg kitapasztaltam, milyen felületre, milyen minőségű, és fajtájú festék való, azaz falra, fára és egyéb használati tárgyakra, hogy mivel célszerű felújítani azokat.
Amikor elkezdtem a használati tárgyaim felújítását nem találtam semmilyen leírást arról, hogyan kezdjek hozzá és milyen eszközökkel lenne célszerű és praktikus dolgozni. Ezért írtam le ezeket az információkat, sajnos a régebbi munkáimról nincsenek képeim.
Szerencsére mindig jobb és jobb minőségű festékek kaphatók az üzletekben. Innen már csak egy lépés volt a stencilek alkalmazásának ötlete, ezzel szeretnék megismertetni mindenkit, amit saját tapasztalataimra támaszkodva sikeresen használok különböző tárgyak dekorálásánál.
Rendkívül jó segédeszköznek és nagy segítségnek tartom, amit kreatív emberek kelléktára nem nélkülözhet. A stencil jobb sarkában látható milyen lesz a minta, ha elkészül (balodali képre vonatkozik). Nekem már kisebb gyűjteményem van belőlük és folyamatosan bővül. Szerencsére egyre több boltban kapható.

Jó dolog azok számára is, akik kevésbé vagy egyáltalán nem tehetségesek a rajzolásban, valamint a különböző tárgyak mintázásában. Nagyon jól hasznosíthatják azok is akik tudnak rajzolni, hiszen a meglévő mintát kiegészíthetik további ötleteikkel.

Legnagyobb előnye: hogy szinte bármilyen mintában megvásárolhatjuk, pl. növények (virág), állatok (béka, hattyú, pillangó, sárkány), karácsonyi (karácsonyfa, gyertya, mikulás, hóember), húsvéti minták (tojás, kosár, nyuszi) és autó, lovagvár sőt még betűk is léteznek belőle.

Stencil anyaga: műanyag és dekorgumi. A dekorgumit nem ajánlom, mert rugalmassága miatt nem tudunk vele jól dolgozni (elmozdulhat körberajzolás és festés alkalmával), használat során felkunkorodhat a gumi széle. További hátránya, hogy 1-2 használat után a festéktől csúnyán elszíneződik, míg a műanyagról használat után (rövid időn belül) hideg vízben, szivaccsal lemoshatjuk a rárakódott festéket vagy a színezőpasztát.

A fal dekorálására is kiválóan alkalmas.

Különböző használati tárgyak mintázására, díszítésére használható. A következő ötleteimet ajánlom:

- Fém tárgyak díszítésére: dobozok, öntözőkannák, vödrök és kis szekrénykék. Lehetőleg vízzel higítható zománcfestéket (SADOLIN) vásároljunk, könnyű vele dolgozni, és nem kellemetlen szagú. Környezetvédő.

- Fatárgyak díszítésére: dobozok (pl. boros), szalvétatartók, ékszerdobozok, fogasok, tálcák fűszertartók.

- Papírtárgyak díszítésére: dobozok, képek, papír táskák, csomagoló anyagok (ajándékozásra). Itt Akril festékre lesz szükségünk.

- Textilek díszítésére: edényfogó, konyharuha, edény alátét, kisebb nagyobb asztalterítők, tisztasági csomagok, tornazsák, divat és bevásárló táskák, textil szalvéta. Textil festéket vásároljunk, kisebb kiszerelésben hobbi boltokban kapható a LEEHO, ami 24 órás száradást igényel. A textilt száradás után a visszáján vasaljuk ki.

- Hímzések előrajzolására: ha bármilyen textilt szeretnénk kihímezni, csak rajzoljuk körbe a mintát az anyagon. Hímzés előtt ellenőrizni kell a mintát, mert bizonyos részletek kiegészítésre szorulhatnak, rajzoljunk kell még a mintához, és utána elkezdhetjük a hímzést.

- Üvegfelületek díszítésére: fürdőszoba ablakra, bejárati ajtóra, szekrények üvegajtóira. Ebben az esetben kizárólag üvegfestéket használjunk.

- Fafelületek díszítésére: Ennél az anyagnál többféle módon díszíthetünk vele, natúr vagy festett bútorok felületeinek dekorálására. Használhatjuk laminált bútorlapok dekorálására is, ekkor ügyeljünk a festék megválasztására, műanyag festésére alkalmas festéket használjunk. A bútorra használhatunk, SADOLIN, Akril  festéket kivéve a színezőpasztát, mert az lemosható (bár a szín foltja ott marad). Ha kész a minta vizes bázisú színtelen lakkal érdemes tartósabbá tenni a bútorlapon. Felkenhetjük a lakkot az egész felületre, vagy csak a mintára.

A stencilezés: A felületeket előtte portalanítsuk, zsírtalanítsuk. Ha textillel dolgozunk előtte mossuk és vasaljuk ki. Először az alapszínnel dolgozzunk, ezzel fessük meg a mintázni kívánt felületet. Ha teljesen, megszáradt az alapunk utána elkezdhetjük a minta készítését. (A száradás attól függ milyen felülettel dolgozunk és hányszor kell újra lefesteni). Ceruzával mérjük ki hová szeretnénk tenni a mintát, és rögzítsük a stencilt Tixoval, vagy a felülettől függően, olyan ragasztóval, amit a munka végeztével könnyen eltávolíthatunk. Ha papírral dolgozunk ne ragasszuk rá a stencilt, hanem próbáljuk a munka során ügyesen a felülethez nyomni a stencilt, vagy vegyük igénybe családtagjaink segítségét.

Stencil ecset: Stencilezésre alkalmas ecsetre van szükségünk a folytatáshoz, ami nem olcsó ecset a hobbi boltokban. Ezért megteszi a mosogató vagy más kisebb fajta szivacs is. Színezőbe, vagy festékbe mártjuk a száraz ecsetet, szivacsot és finoman nyomkodva felvisszük a felületünkre. Ha első alkalommal halvány a minta, várjunk egy keveset és ismét nyomkodjuk rá az ecsetet. Nem érdemes nagyon rányomni a szivacsot, mert a festék befolyik a stencil alá, és elkenődik a minta. Használjunk inkább szivacsot, mert szebb mintát kapunk a végén. A biztonság kedvéért hagyjuk a mintánkat egy napig száradni, mielőtt az elkészült tárgyat használatba vesszük.

Az árnyékolás technikáját alkalmazva: Két színű festéket viszünk fel, ha az egyik szín megszáradt, akkor felvisszük a másik színt is, de ekkor nem a teljes felületen nyomjuk át az ecsetet, hanem találomra bizonyos részeken, ettől lesz sejtelmes a minta.

Sablon eltolásos minta: Gyakorlottabb stencilezőknek ajánlom. Ügyelni kell, hogy a sablont úgy tegyük vissza, a már meglévő mintára, hogy illeszkedjenek a már elkészült elemekhez. Ezt is készíthetjük egy vagy több színből.

Színek használata: Régi időket idézhetünk fel, csak fekete minta elkészítésével, fehér alapra. Készíthetünk teljesen egy színű mintát, vagy több színűt ezt a mintánk és a fantáziánk dönti el. Az ünnepi mintákhoz használjunk csillogó festékeket vagy a festékre, színtelen lakkra szórjuk rá a csillámport.

Csillámpor: Az arany és ezüst színeken kívül piros, zöld, kék, gyöngyházfényű csillámporhoz is hozzájuthatunk a hobbi boltokban. A kis tégelyek rendkívül kiadósak és olcsók.
Nagyon szeretem ezt a technikát, mert sokoldalú és változatos, határt csak a fantáziánk szabhat. További előnye: teljes konyhai, szobai, fürdőszobai szetteket készíthetünk a festősablon segítségével.

Saját magunk is készíthetünk sablonokat, papírból, műanyagból, vagy ha szeretjük a dekor gumit abból. A gyerekeknek is nagy sikerélményt ad ennek a technikának a használata.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése