2011. március 24., csütörtök

Rakott tészta

A másik elfeledett gyerekkori kedvenc ételem a rakott tészta, sokféle módon elkészíthető az ízlésünkön és fantáziánkon múlik. A következő nyenye-nyunyát készítettem.
Hozzávalók:
50 dkg főtt Gyermelyi szarvacska
4 pár virsli
20 dkg vöröshagymával párolt gomba borsikával fűszerezve
1 hosszabb szál lángolt kolbász
Besamel mártás
15 dkg reszelt sajt
A tészta egyik felét olajozott tepsibe tesszük erre karikázzuk a virsliket és a kolbász egyik felét valamint a gomba felét. Ráöntjük a besamel mártás egyik felét. Ezután a maradék tészta jön a többi hozzávalókkal. A végén leöntjük besamellel.
Én a besamel mártásba keverem bele a 450 g tejfölt, és így teszem az ételre.
Előmelegített 200 C fokos sütőben 15 percig sütjük, félidőben rászórjuk a sajtot.
Tehetünk a besamelbe tejszínt is tejföl helyett + tyúkhúsleveskockát, és a kolbászt helyettesíthetjük kockára vágott sonkával, főleg húsvét után.
De egyszerűen elkészíthetjük csak darált hússal töltve is.
További ötlet: a darálthúst párolhatjuk fagyasztott zöldségekkel (télen) együtt, így gazdagon töltött tésztánk lesz.
Jó étvágyat!

2011. március 20., vasárnap

Organza virágok-Organza flowers


                               
 Minden porcikám tiltakozott az organza ilyen módon való hasznosítása ellen (én mécses felett égettem körbe a szirmok szélét). Azonban egyre többször gondoltam a szekrényben álló organza anyagokra és a virág motívumra. Ami igaz az igaz, hihetetlenül feldobja az öltözéket, amikor elkészült és rátettem próbaképpen az egyik pulóveremre ez beigazolódott. Ennek örömére készítettem az anyósnak, a sógornőnek és a gyerekeim unokahúgának is, majd kiderül ők mennyire értékelik.

2011. március 16., szerda

Halacskás társasjáték-Fishing boardgame




 

 

 


  

Megszenvedtem ennek a játéknak a kivitelezésével: a segédanyagokat sem volt egyszerű beszerezni a horgászbothoz. Tavaly fogtam hozzá, a halak szájába először fordítva varrtam be a karikákat, így vissza kellett bontani. Mire befejeztem, valahogy nem tetszett, kevés volt a tavacska bújtatója és túl hosszú volt a zsinór, a halak szemével sem voltam elégedett.
Sokáig kerülgettem, majd lebontottam és újra kitömtem a halakat, kihímeztem a szemüket, mert nem szerettem volna gyöngyből szemeket tenni rájuk.
A halakhoz felhasználtam a maradék anyagokat, férfi inget, női blúzt és egy női trikót. A tavacska 2 rétegű anyagát a gombok tartják össze szabad gépi tűzés helyett. Alkalmaztam a kedvenc módszeremet is, a tavacska mindkét oldala használható, mert duplán varrtam fel a gombokat.
A horgászbothoz: közönséges botok helyett bambuszrudakat vágattam 3 darabba a férjemmel, majd fúróval átlyukasztotta a botot a zsinór átfűzéséhez. Fúrás után lecsiszoltam a sorját a botról.
Utolsó probléma: a boros dugókra duplán kellett mágnest ragasztani, mert nem bírta el a hal súlyát, amelyek 16 cm hosszú és 9 cm magas példányok. 15 db hal fickándozik a tóban, hogy tovább tartson a játék.
A tóba becsomagolhatók a halacskák.
Az ötletet egy blogtárstól (sajnos nem tudom ki ő) és a Praktika (2002. július havi) leírásából kellett jócskán áttervezni saját  ízlésemre.
A gyerekeimmel jót játszottunk és játszunk vele azóta is.

2011. március 10., csütörtök

Nadrág folt 2-Trousers patch 2.



Elkészült a következő nadrág felújítás, rögtön kettőt tettem rá, nehogy pár nap múlva ismét dolgozni kelljen vele. A baloldalit rögtön kijavítom, mert tojás fejű lett, de pihenésképp blogolok.
A nagyobbik fiam kedvence ez a minta, amit kiskorában cúna cont-nak (csúnya csont) hívott, azóta előszeretettel használjuk a családunkban ezt a kifejezést. Alig várta, hogy elkészüljön ebben megy az osztálytársához játszani ma délután.

2011. március 8., kedd

Laminált bútor lefestése 2.


Bernadett megkeresett e-mailben vajon tudnék-e képet mutatni az általam lefestett laminált bútorokról. Sajnos nem, több mint 10 éve festettem le, még a családomnak a fekete szobabútort és nem gondoltam volna, hogy a szűkebb környezetemen kívül bárkit is érdekelhet a végeredmény. De hogy ne csak leírjam a technikákat bemutatom 1-2 munkám is. 2 garnitúra konyhaszekrényt és 1 garnitúra szobabútort újítottam fel eddig ezzel a módszerrel. Tervezem a gyerekszoba laminált szekrényeinek festéssel való felújítását is, igaz nem tudom mikor lesz időm és energiám rá. Megmutatom  a konyhaszekrényünk felső részét, és a beépített szekrényt, ami szintén laminált, és fehérből lett sárga, (az alsó része is sárga lett), sokat csiszoltam géppel és kézzel egyaránt, amíg ilyen minőségű lett. Celli selyemfényű zománcot kapott, az új bútor gombokat is hozzá festettem.
A fehér polc lakkozott barna színű volt, először a lakkot távolítottam el róla, majd vízzel higítható UNITOP festékkel kentem le. A második képen látható milyen volt a régi konyhánk kicsi, de praktikus. Költözködés után új alsó részt kapott a konyhapult, ami szintén festésre vár.
A blogban található cikket Laminált bútor lefestése  kiegészíteném még 1-2 gyakorlati jó tanáccsal.
Ha nagyon sima laminált lapról van szó 120-as csiszoló papírral, vagy a legdurvább polírpapírral csiszold át a felületet (méterben kapható egy fajta svéd csiszolópapír), ami nagyon jó minőségű. Ha eleve érdes a laminált lap, csak a hibákat kell eltüntetni.
Ha sérülések, vagy kifúrt lyukak is vannak a bútoron, amiket szeretnél eltüntetni, akkor fatapasszal kell betömni.
Előfordulhat, hogy az első lefestés után olyan egyenetlenségek is előtűnnek, amik festés előtt nem látszottak, ekkor az első festés után tüntesd el őket.
Bármilyen színűre lekenheted a bútort, persze ha világosról fested sötétre könnyebb dolgod van, mert kevesebb festékrétegre lesz szükség.
A festésnél fontos: inkább kicsit jobban hígított festéket több rétegben vigyük fel, ne úgy mint a legtöbb festő 2 rétegben jó vastagon, minél előbb takarjon, és kézhez kapja a pénzét, az eredmény, pedig csapnivaló.
Festékekből választhatsz: szintetikus higítós, pl. Trinát, vagy vízzel higíthatót pl. Sadolin.
Tartsd szem előtt, hogy a festést és mázolást évekre készítjük, azaz ha elkapkodod és csúnya lesz, naponta szembesülsz ennek eredményével.

A régebbi cikkem megírása óta már vállalkozások épültek, a laminált bútorok lefestésére. Így látom onnan sokan látogatnak el az oldalamra.
Szerintem amit saját magunknak készítünk sokkal szebb lesz, még ha lassabban is készül el és kreatívabb, mintha másokra bíznánk a dolgainkat. Persze ez a saját külön véleményem. 

2011. március 6., vasárnap

Gyöngy krokodil-Beads crocodile


Elkészült az első állatkám, de nem az utolsó. Ha érdekelne titeket a leírása, a későbbiekben kiegészítem vele a bejegyzést. Mire használhatod? Kulcstartónak táskadísznek, vagy ami tőlem távol áll mobil fityegőnek.

I made my first animal but not the last one. If you are interested in the description I will complemented here later. What can you use for? Put on key-ring or bag. What is not my cup of tea put on mobil phone.

2011. március 3., csütörtök

Fokhagymás olaj-Garlic oil

A sok fokhagymát, amely csak tönkrement volna a következő módon használtam fel. Egy kis üvegbe 4 fokhagymát pucoltam. A gerezdeket félbe vagy háromfelé vágtam és beletettem egy kis tetős üvegbe. Erre a célra paradicsompürés üvegeket gyűjtök, mivel nem túl kicsi és nem is túl nagy.
Szórtam rá majorannát és petrezselymet, no meg egy kevés borsikát. A végén öntöttem rá az olajat, ha először az olajat öntjük a fokhagyma kiszorítja és kifolyik. Húsokhoz pácnak, vagy csak simán fűszerezésre, pl. a csirkecombhoz, amit imádok fokhagymásan, 1 hét után használható fel.
Már régóta tervezem üveges fűszeres olajokkal dekorálni a konyhapolcot vagy a konyhaszekrény tetejét, ezennel elkezdtem.

I had got a lot of garlic that would have got ruined I used up on the next manner. I cleaned 4 garlics and cut the cloves into half or three different pieces. I collected little tomato puree glasses what are perfect on this aim. There are not too small and big. I sprinkled the oil with some parlsey and basil and very few savoury. First put the garlic into glass and after pour the oil on it. It is suitable to marinate meats or just seasoning for example drumstick. After one week you can use up. For I long time I plan to decorate the kitchen shelves and the top of the cabinet with spicy oil now I'm doing it.

2011. március 2., szerda

Nadrág folt-Trousers patch


Ismét nadrág gondokkal küszködünk. A bosszantó a dologban, az hogy sok van, de lassan kinövi mindegyiket a tulajdonosa. Az elsős nagyfiam mindennap úgy jön haza az iskolából, mint a malac, nem is lenne fiú, ha nem így lenne. A sok dörzsöléstől a térdeken elkopik a nadrág. Rövid időre sikerült megmenteni ezt a farmert. Melegítő anyagból applikáltam rá a dinó foltot. A dinó fogak praktikus okból kékek lettek.

Again we are struggling with trousers difficulties. The annoying thing in it, there are a lot, but the proprietor outgrows all of them slowly. My big son comes home from the school every day like a pig, there would not be a boy if he would not be. The trousers from the rubbing are tearing on the knees. I saved this farmer for a short time. I applicated the dinosaur patch from sweat suit substance. From a practical reason the dinosaur get blue teeth.

2011. február 28., hétfő

Ákos névnap-Ákos' first name day

 

Íme egy újabb ünnep, amelyet a svédek biztosan megtartanak, az angolok és amerikaiak nem, pedig névnapozni jó. Eddig egyszer sütöttem tortához piskótát, Ákos 10 hónapos volt. Mindig hagytam, hogy a férjem lebeszéljen róla, inkább elment venni, a boltit sosem szerettem. A mostani az alapanyagok mennyisége miatt földszintesre sikeredett, de a végén kellemes ízű lett.  Ákos a névnapjára linzert kért és tortát. A piskótát félbevágtam és baracklekvárral megkentem. A gesztenyemasszát 3,5 %-os tejjel kevertem el, amit a lekvárra kentem. Az egészet Aranka mogyoró ízű krémporral fedtem be és meggyszemekkel díszítettem. Nem lett szép csak finom, a manóknak nagyon ízlett és ez a lényeg. Most már csak azt kell gyakorolni, hogy esztétikus legyen a torta.
Ezentúl nem veszünk bolti piskótát, hiszen olyan egyszerű elkészíteni:
6 db tojás
12 evőkanál kristálycukor
12 evőkanál sima vagy rétesliszt
2 mokkáskanál sütőpor
A tojásfehérjét és a sárgáját külön választjuk. A tiszta (nincs benne sárgája) tojásfehérjéhez miközben keményhabbá verjük kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot. Amikor nem serceg a cukor utána kanalazzuk hozzá a következő adag cukrot. Ha a hab nem lenne jó kemény segíthetünk egy csepp ecet (ettől szép fényes lesz) hozzáadásával vagy egy csipet sóval. Én sót adtam hozzá.
Ezután belekeverjük a tojássárgát, óvatosan fentről lefelé nagy mozdulatokkal. A végén a leszitált lisztet adjuk kanalanként a masszához. Minden kanál liszt után jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Ha ezzel is készen vagyunk a kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral, alulra kört vágunk az oldalára pedig hosszú csíkot, hogy fedjék is egymást a találkozásnál. A sütőt előmelgítjük 200 C fokosra. A masszát szépen belesimítjuk a tortaformába. A sütőt nem szabad kinyitni, amíg sül a piskóta, 20-24 percig sütjük. Ha kellően odafigyelünk a részletekre igazán egyszerű elkészíteni.

2011. február 26., szombat

Madártej-Icing float

Linzer készítés után mindig sok tojásfehérje marad. Mire használjuk? Gyermekkorom kedvenc édessége volt a madártej, soha senki nem tudott olyan finomat készíteni, mint a nagyanyám, a jó minőségű tojástól szép sárga volt, ami még jobban kiemelte a tojáshabokat. Nem tudom külföldön esznek-e hasonlót, személy szerint még nem találkoztam vele.  A madártejhez sosem lehet elegendő fehérjét főzni, kivéve most.
Az elkészítési módom a következő:
8 db tojásfehérje
3 db tojássárga
2 dkg liszt
1,5-1,7 liter tej
2 zacskó vaníliáscukor
5-7 dkg kristálycukor
A tojások fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Közben felteszünk forrni 0,5 liter tejet, forrás után kisebbre vesszük a lángot, és beleszaggatjuk kanállal főni a tojásfehérjéket. Ha kész az egyik fele óvatosan megfordítjuk és megfőzzük a másik felét is. Ezután félretesszük a kész fehérjéket. Közben a tojássárgákat elkeverjük a maradék cukorral, vaníliáscukorral, liszttel és egy kis tejjel.
Ha elkészült a tojásfehérje feltesszük a többi tejet is melegíteni, majd belekeverjük az összekevert masszát és a főtt fehérjék alól is ráöntjük a tejet, csendesen főzzük, nem szabad felforralni, mert kicsapódik a tojássárga.
Making linzer shortcake we can get a lot of egg white. What shall we use for? Icing float was my favourite dessert in my childhood, nobody can make so delicious icing float like my grandma, from the good quality eggs it was yellow so the egg bubbles were very nice white on the top. I don't know abroad people eatind this kind of dessert but I have never met with it. Making icing float we never have enough egg white except for now.
I prepared in this way:
8 pcs white of eggs
3 pcs yalk of eggs
2 dkg flour (a spoonful)
1,5-1,7 litre
2 package of vanilla sugar
5-7 dkg granulated sugar (3 spoonful)
Put 1 tablespoonsful of sugar into the white of the eggs and beat it hard foam. We put 0,5 litres of milk, to boil after the boiling up we take the flame smaller, rip to cook with a spoon the albumens. When it is ready we turn it upside down. We put the ready bubbles in a big bowl. We stirr the yalk of the eggs with the rest of the sugar very well. We put the rest of the milk into pot and warm it up, mix it with the yalks we are warming it up very slowly. We can't boil it otherwise the yolk is precipitated. To serve put some bubbles and sultana on the top.