2011. március 8., kedd

Laminált bútor lefestése 2.


Bernadett megkeresett e-mailben vajon tudnék-e képet mutatni az általam lefestett laminált bútorokról. Sajnos nem, több mint 10 éve festettem le, még a családomnak a fekete szobabútort és nem gondoltam volna, hogy a szűkebb környezetemen kívül bárkit is érdekelhet a végeredmény. De hogy ne csak leírjam a technikákat bemutatom 1-2 munkám is. 2 garnitúra konyhaszekrényt és 1 garnitúra szobabútort újítottam fel eddig ezzel a módszerrel. Tervezem a gyerekszoba laminált szekrényeinek festéssel való felújítását is, igaz nem tudom mikor lesz időm és energiám rá. Megmutatom  a konyhaszekrényünk felső részét, és a beépített szekrényt, ami szintén laminált, és fehérből lett sárga, (az alsó része is sárga lett), sokat csiszoltam géppel és kézzel egyaránt, amíg ilyen minőségű lett. Celli selyemfényű zománcot kapott, az új bútor gombokat is hozzá festettem.
A fehér polc lakkozott barna színű volt, először a lakkot távolítottam el róla, majd vízzel higítható UNITOP festékkel kentem le. A második képen látható milyen volt a régi konyhánk kicsi, de praktikus. Költözködés után új alsó részt kapott a konyhapult, ami szintén festésre vár.
A blogban található cikket Laminált bútor lefestése  kiegészíteném még 1-2 gyakorlati jó tanáccsal.
Ha nagyon sima laminált lapról van szó 120-as csiszoló papírral, vagy a legdurvább polírpapírral csiszold át a felületet (méterben kapható egy fajta svéd csiszolópapír), ami nagyon jó minőségű. Ha eleve érdes a laminált lap, csak a hibákat kell eltüntetni.
Ha sérülések, vagy kifúrt lyukak is vannak a bútoron, amiket szeretnél eltüntetni, akkor fatapasszal kell betömni.
Előfordulhat, hogy az első lefestés után olyan egyenetlenségek is előtűnnek, amik festés előtt nem látszottak, ekkor az első festés után tüntesd el őket.
Bármilyen színűre lekenheted a bútort, persze ha világosról fested sötétre könnyebb dolgod van, mert kevesebb festékrétegre lesz szükség.
A festésnél fontos: inkább kicsit jobban hígított festéket több rétegben vigyük fel, ne úgy mint a legtöbb festő 2 rétegben jó vastagon, minél előbb takarjon, és kézhez kapja a pénzét, az eredmény, pedig csapnivaló.
Festékekből választhatsz: szintetikus higítós, pl. Trinát, vagy vízzel higíthatót pl. Sadolin.
Tartsd szem előtt, hogy a festést és mázolást évekre készítjük, azaz ha elkapkodod és csúnya lesz, naponta szembesülsz ennek eredményével.

A régebbi cikkem megírása óta már vállalkozások épültek, a laminált bútorok lefestésére. Így látom onnan sokan látogatnak el az oldalamra.
Szerintem amit saját magunknak készítünk sokkal szebb lesz, még ha lassabban is készül el és kreatívabb, mintha másokra bíznánk a dolgainkat. Persze ez a saját külön véleményem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése