2011. október 25., kedd

Csillag blokk-Star block



Elkészítettem az első patchwork blokkot. Igaz lassú munka, lassan haladtam, és bátrabban kellett volna levasalni.

I have made my first quilt block. It is true the job is slow, I was sewing slowly, and I wasn't brave enough with the iron.

2011. október 17., hétfő

Karácsonyi díszek Mikulás sapkák-Christmas tree decorations Santa's hat




Még mindig karácsonyi lázban égek, és ennek látható az eredménye.
I'm still preparing for Christmas you can see the result.





2011. október 11., kedd

Könnyű elkészíteni-It's a piece of cake.


Nagyon élvezem a karácsonyfa díszek készítését. Ez a 6-os mennyiség is bejön, mert befejezhető és sikerélményt nyújt, nincsenek félkészdolgok a házban. Elfogyott ez a fajta anyagom végre. A köröket arany, gyöngyház és zöld színű gyöngyökkel díszítettem. 100 %-ban kézzel készült darab.

I really enjoy making X-mas tree decorations I can't stop it. These 6 pcs are easily makeable and give many pleasures. There are no semi-finished things in the house. I used up this red textile at last. I have decorated the circles with golden, pearl lighted and green pearls. 100 percent hand made.

2011. október 10., hétfő

Karácsonyfadísz jojókból és megint rózsák-Christmas decorations from yoyos and roses again

Anyagfalást folytatok megint, mert túl sok apró maradék anyag foglalja a helyet. Kísérletezem miből lehet(ne) textil karácsonyfadíszeket készíteni, pl. jojókból. Ezen még dolgozom, hogy kicsit másabb legyen az eredmény. A jojók kisfiaim iskolájába és ovijába készültek.
Újabb rózsákat hajtogattam, nagy örömömre az előzőek mind elfogytak, 12 db készült. Viszont elfogyott a szürke alapanyag is.
I use away the little textile because I have a lot of in the house. I'm trying to find out how can  I make textile X-mas decorations, for instance from yoyos. I'm still working on a better result.
I made more 12 pcs roses.

2011. október 7., péntek

Cukor pálcák-Candy sticks


Ismét karácsonyi dekoráció készült. Régóta szerettem volna megvalósítani, de nem volt hozzá anyagom, viszont a férjem talált a garázsban. A gyerekeim nagyon szeretik Eperke karácsonya c. mesében, a tengernyi cukorpálca látványát. http://www.youtube.com/watch?v=7jHnp1JdGLw 04:58 perctől bemennek a Cukorpálca Plázába. Nézzétek meg aranyos kis mese.

2011. október 4., kedd

Szobaajtó 1920-ból-A door from 1920


 

Ezt az egy dolgot megtartottuk a házban. Megjártam a hadak útját ezzel az ajtóval, még soha ilyen nehezen nem készültem el egyetlen mázolnivalómmal sem, pedig ez a harmadik otthonom, amit saját kezűleg felújítok. Inkább restaurálni kellett, mint mázolni. Mivel kazettás, nehéz volt eltávolítani a régi vastag festékrétegeket. 2 szobafestő tanácsára mázolás előtt lekentem lenolajjal, hogy a száraz fenyő ne repedjen meg a későbbiekben. Hiába nem kentem le vastagon, a lenolaj összeveszett a vízzel higítható (UNITOP) festékkel, gumis lett tőle. Eredmény újból csiszolni kellett. Az ajtó méretei is egyediek: 230 magas és 1 méter széles. Az ajtófélfát 1 hétig festettem, mert olyan széles. Az ajtót kint a kertben csiszoltam és festettem, ahol a sárgarigók és a szomszéd galambjai összepiszkították. Ha nem volt állat a közelben, akkor a szél ráfújta a port. Mielőtt elkészültem volna vele, behoztam és visszaakasztva mázoltam le, így viszont vigyázni kellett, mert nagyon könnyen megfolyt a festék. (Fektetve lesz szép a mázolás.) Elégedettség helyett látni sem bírom ezt az ajtót főleg, hogy még pár hibát nem sikerült kijavítani. Ismerve magamat egyszer gondolok majd egyet és hipp-hopp ismét nekiesek. Szeretem a régi dolgokat, de most utálom, hogy annyi időmet elvitte. Ákosom örült neki hiszen az ő szobájuké. A tatabányai Vértes Expon vettünk rá fabetűket. Áronom, pedig az ölemben ülve csodálta a betűket. Próbáltunk hasonló színű betűkben gondolkodni, amiből kirí az o betű. Nagyobb méretű Tolosa kilincs került rá, ami a kedvencem. Végre, végre belefoghatok más dologba is.

2011. október 2., vasárnap

Shrek aprósütemény


Ezt a sütit nagyon egyszerű elkészíteni és nagyon mutatós is. Ákos 8. születésnapjára készült a linzer és a torták mellé. Íme a recept:
Hozzávalók:
50 dkg finomra darált háztartási keksz
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
1 Virgin mandulaaroma
6 evők. kakaópor
9 evők. tej
fél rumaroma
1 tábla tortabevonó (lehet ét vagy tej)
Összeállítása: A kekszdarát elkeverjük a margarinnal, a tejjel, és a cukorral. A masszát 2 részre osztjuk, az egyik felébe beletesszük a fél rumaromát és a kakaóport. Ezt a masszát belenyomkodjuk egyenletesen egy sütőtál aljába. A massza másik felébe beletesszük a mandulaaromát. Ezt az előző massza tetejére nyomkodjuk egyenletesen a sütőtálba. Végül elkészítjük a tortabevonót és rásimítjuk a massza tetejére. Ezután 2 órára hűtőbe rakjuk, ha ennél tovább hűtjük száraz lesz. Ne tegyünk több tejet se bele, mert ragacsos lesz. A végén apró kockákra vágva tálaljuk.

2011. szeptember 28., szerda

Tanultam

















 


Ezeket a patchwork varrási technikákat tanultam szeptember elején Csákváron. Az egyik csoporttársam a szárnyai alá vett, és különféle foltvarrási technikákat tanultam. Íme a megvarrt és befejezett dolgok. Külön öröm számomra, az hogy nem jöttem haza egyetlen Ufóval sem.
Varrtam egy piros tűpárnát, egy kisebb és nagyobb tyúkot kunyhó technikával, valamint egy steppelt nesszeszert. A steppelést és a rózsahajtogatást is ott tanultam meg. A tábor tanulsága van még bőven mit tanulnom. Nézzétek el nekem: a képek feltevésével mindig gondjaim vannak, előnézetben jónak tűnik a végeredmény már kevésbé.

2011. szeptember 24., szombat

Szürke rózsák-Grey roses


Rég nem jelentkeztem, pedig alkotok. Megtanultam rózsát hajtogatni és még sok mást is a csákvári varrótáborunkban, amit hamarosan megmutatok. Ezekből a rózsákból 10 db-ot hajtogattam, de kettőt már elvittek a gyerekek ajándékba az anyósomnak. Egyet kapott a szomszédasszony a szép sárga paradicsomjaiért cserébe. Kísérleteztem az elkészítési technikával, attól függően milyen szorosan tekertem, különböző méretű rózsák kerekedtek. A szürkékhez a férjem ingét hasznosítottam újra. Ajándék lesz mindegyik,  kivéve a legkisebbet, amit megtartok magamnak.  Aki szemfüles észreveszi mi a különbség az első képen látható rózsák, és a később készültek között. Annyit elárulok változtattam az alapanyagon, de mit?

2011. augusztus 28., vasárnap

Foltvarró fogása kezdő háziasszonyoknak


Nem ment el teljesen az eszem, mondjuk áramszünet van (volt). Részt vettem életem első foltvarró kiállításán egy kis munkával. Leszűrtem magam számára a tanulságo(ka)t és sokféleképpen megfogalmazódott bennem ennek a hobbinak a szépsége. Ezzel a készítményemmel rájöttem még a foltvarrás elején sem tartok rengeteg foltvarró technikát kell még megtanulnom. Ha szeretném csinálni és jól a főzéshez hasonlítom, mint annak idején, amikor kerestem a számomra megfelelő fogásokat és fűszereket. Amíg ezen a recepten gondolkodtam jobb kedvem kerekedett.
A főzés legfontosabb kelléke egy jó vágólap és vágóeszköz, ezzel a hiányossággal még sokáig együtt kell élnem.
Foltvarró fogása
Hozzávalók:
rengeteg féle és fajta-fajta és féle textil
A fűszerezéshez:
sok-sok gomb (aminek anyaga lehet műanyag, gyurma, kagyló, modellpaszta)
sok-sok-sok hímzés (színes hímzőfonalakkal)
kilométernyi szalag(ok)
A körethez:
több kilogrammnyi gyöngy (kása vagy szalma, csavart vagy sima)
A tálaláshoz:
tengernyi ötlet
sok-sok-sok-sok-sok kitartás
Továbbá szükséges a fentieken túl még több szabadidő vagy a szabadidővel való kiváló bűvészkedés képessége.
Elkészítése: a recept szerint előkészített hozzávalókat tetszés szerinti mennyiségben jó alaposan gyúrjuk össze és készüljünk fel rá, még kevés is lehet. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1 órát vagy ha szükségesnek látjuk 24 órát. Közben gyakran kevergessük és ízlelgessük a fogást. Másnap ellenőrizzük a rendelkezésre álló hozzávalókból megfelelően és ízlésesen tálalhatjuk-e a művünket. Ha egy cseppnyi kételyünk is támad ismét alaposan gyúrjuk át az alapanyagokat és mutassuk meg a családnak, barátoknak, varrótársaknak, ők mit szólnak hozzá. Vigyázat csak hozzáértő személyek (a fentiek annak számítanak) kostólhatnak bele, különben összeugrik a fogás elrontjuk odavész a drága időnk és az alapanyag  kezdhetjük előlről a munkát. A második átgyúrás után alaposan és biztos kezekkel dolgozzunk, innen már nem ronthatjuk el. Díszítsünk és dekoráljunk és ne féljünk attól, hogy a sok hozzávalóval elrontanánk a fűszerezést. Egy jó tanács azért a kevesebb néha több. Ha elfáradtunk pihenésképpen vegyük elő a tálaláshoz szükséges eszközöket. Sokféleképpen tálalhatjuk, biztos sikerre számíthatunk, ha a színek harmóniájával kápráztatjuk el a vendégeket. Ezért ezt a fogást főleg vendégvárásra javaslom.