2011. augusztus 28., vasárnap

Foltvarró fogása kezdő háziasszonyoknak


Nem ment el teljesen az eszem, mondjuk áramszünet van (volt). Részt vettem életem első foltvarró kiállításán egy kis munkával. Leszűrtem magam számára a tanulságo(ka)t és sokféleképpen megfogalmazódott bennem ennek a hobbinak a szépsége. Ezzel a készítményemmel rájöttem még a foltvarrás elején sem tartok rengeteg foltvarró technikát kell még megtanulnom. Ha szeretném csinálni és jól a főzéshez hasonlítom, mint annak idején, amikor kerestem a számomra megfelelő fogásokat és fűszereket. Amíg ezen a recepten gondolkodtam jobb kedvem kerekedett.
A főzés legfontosabb kelléke egy jó vágólap és vágóeszköz, ezzel a hiányossággal még sokáig együtt kell élnem.
Foltvarró fogása
Hozzávalók:
rengeteg féle és fajta-fajta és féle textil
A fűszerezéshez:
sok-sok gomb (aminek anyaga lehet műanyag, gyurma, kagyló, modellpaszta)
sok-sok-sok hímzés (színes hímzőfonalakkal)
kilométernyi szalag(ok)
A körethez:
több kilogrammnyi gyöngy (kása vagy szalma, csavart vagy sima)
A tálaláshoz:
tengernyi ötlet
sok-sok-sok-sok-sok kitartás
Továbbá szükséges a fentieken túl még több szabadidő vagy a szabadidővel való kiváló bűvészkedés képessége.
Elkészítése: a recept szerint előkészített hozzávalókat tetszés szerinti mennyiségben jó alaposan gyúrjuk össze és készüljünk fel rá, még kevés is lehet. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1 órát vagy ha szükségesnek látjuk 24 órát. Közben gyakran kevergessük és ízlelgessük a fogást. Másnap ellenőrizzük a rendelkezésre álló hozzávalókból megfelelően és ízlésesen tálalhatjuk-e a művünket. Ha egy cseppnyi kételyünk is támad ismét alaposan gyúrjuk át az alapanyagokat és mutassuk meg a családnak, barátoknak, varrótársaknak, ők mit szólnak hozzá. Vigyázat csak hozzáértő személyek (a fentiek annak számítanak) kostólhatnak bele, különben összeugrik a fogás elrontjuk odavész a drága időnk és az alapanyag  kezdhetjük előlről a munkát. A második átgyúrás után alaposan és biztos kezekkel dolgozzunk, innen már nem ronthatjuk el. Díszítsünk és dekoráljunk és ne féljünk attól, hogy a sok hozzávalóval elrontanánk a fűszerezést. Egy jó tanács azért a kevesebb néha több. Ha elfáradtunk pihenésképpen vegyük elő a tálaláshoz szükséges eszközöket. Sokféleképpen tálalhatjuk, biztos sikerre számíthatunk, ha a színek harmóniájával kápráztatjuk el a vendégeket. Ezért ezt a fogást főleg vendégvárásra javaslom.

2 megjegyzés: