2013. január 14., hétfő

Házi betegápolás Angliában 2.- továbbra sem ajánlom senkinek

Az alábbiak V. Gergelynek és az összes tisztelt érdeklődőnek szólnak.

A cikk címe lehetne még idős gondozás, autós házi betegápolás, vagy mozgássérült gyermekek ápolása, az állás Personal Care Assistant vagy carrer néven van hirdetve, de a hirdetők igen találékonyak ezen a téren is, hogy verjenek át. Tanulj meg olvasni a sorok között, egy külföldi munkavállalás elfogadásához rengeteg információra van szükség, ez az amiről a hirdető cégek "értelmi fogyatékos" módon nyilatkoznak, tisztelet a kivételnek, ha van ilyen. Pl. Ebben az állásban rengeteget utazhatsz. Te így értelmezheted: De jó világot látok! Valójában órákat fogsz eltölteni különböző pályaudvarokon és mást nem is látsz, majd abból a városból mert sietsz dolgozni vagy vissza a szállásra pihenni. 
Örülök, hogy "csupa jót" írt le a cége (bár nem írta le melyik céget védelmezi) mennyire korrekt az Egyesült Királyság területén dolgozó házi betegápolók munkáját, munkakörülményeit, lakhatási, fizetési feltételeit illetően. Külön öröm számomra, hogy a betegek ápolókhoz való viszonya olyan mint a képeken "csupa vidámság" ölelkeznek és sírig tartó kapcsolatot ápolnak (ez utóbbit átvitt értelemben és a gyakorlatban is értem). 
Amiket leírt a hozzászólásában azt bizonyítja felületesen olvasta végig az írásom. Én nem írtam londoni lakhatásról.  A londoni lakhatási körülmények egy külföldinek köztudomásúlag borzalmasak, erről a neten ezer cikk van. 
A közvetítő cégek rögtön ezt közlik először, nehogy Londonba akarjak menni dolgozni. Én most nagyon messze dolgoztam Londontól, korábban volt hozzá szerencsém, de ez nem tartozik most ide.
Eddig ilyen jellegű posztokat amit Ön ír a közvetítő cégek honlapjain olvastam, ott minden szép és jó minden rendben van. Ezért én azt gondolom, hogy mint a megszólításban is írtam egy munkaközvetítő cég megbízásából ragadott billentyűzetet és írt bejegyzést a cikkemhez. Azt sem gondolom, hogy valaha is dolgozott PA-ként többek közt azért sem, mert az angol betegek irtóznak a férfi PA-ktől és nem is alkalmazzák. Ha tényleg 2 éve kint dolgozik az eltelt időhöz képest rendkívül értelmesen érvel : )  (Ha kint dolgozott vagy ha UK-ban van remélem tudja mire gondolok).   
Ha olyan népszerű lenne a házi betegápolói munka nem szorulna védelemre, főleg nem egy céges embertől, igaz? 
Nekem sok munkatársam volt, és barátom van, akik bizony rohadtul "ráfaragtunk", önhibánkon kívül, a gondos utánjárás és a biztos nyelvtudás mellett erre a munkára. A "ráfaragott" munkavállalók között különböző nációk vannak nemcsak szegény megvezethető kelet-európaiak, hanem a világ más részeiről érkezők is. A britek szerencséjére a szarul működő egészségügyi ellátásuk között van egy köztes szint: a házi  ápolás, aminek keretében gátlástalanul kizsákmányolják a PA-ket (anyagilag és fizikailag is).  
A házi betegápolói munkát az Au-pair-kedéshez lehet hasonlítani (erről viszont sok negatív vélemény kering a neten) ott is takarítónőnek és csicskának használják a jelentkezőket. A könnyű házimunka elvégzése ebben az ápolásban csak kamu, a sorrend bizony fordított, és nem is könnyű, pl. hol pucolok itthon hetente ablakot, és mosok hűtőgépet, amire ott kényszerítettek. Maguktól ők sem tennék ezeket, ha nem lenne ingyenes segítségük (mert az egészségügyi  kormányzat ingyenesen biztosítja a PA-ket a betegeknek) azonban ezt a család, a barátok, és a szomszédok gusztustalanul kihasználják, pl. a szomszéd ruháit is a PA vasalja és nem azért mert szépen megkérte rá. Az összes pereputtyuk karácsonyi ajándékainak becsomagolása szabadidőben mosolyogva, szintén munkaköri feladat december 24-én délután. Egyébként megeszi őket a kosz olyan igénytelenek, pl. utcai cipővel járnak a szobában és a beteg azt kérte oda legyen letéve az előtte tiszta huzatot kapott párnáját, majd később ugyanezt kellett visszatenni az ágyba. A padlószőnyeg koszos, a ház retkes, a konyhában mindent megesz a zsír, de nem baj majd jön a PA és látástól mikulásig suvickol éjt-nappallá téve, hiszen aludni nem kell, és teszi mindezt az ápolási feladatai mellett. Ezt a munkát külföldi gyermek- és háziorvosok is végzik, de elmondhatom a legtöbb ember rendelkezik valamilyen diplomával. Ha tolókocsiban képes ülni a beteg, akkor több házimunkát végeztet, mint az aki ágyhoz kötött, mert az utóbbinál főleg ápolási feladatokat kell elvégezni, de ezt is megoldják vannak kinevezett gondozók ők végzik az ápolási feladatokat, a többi PA meg reggeltől estig takaríthat, moshat, vasalhat, stb. mert mit képzelnek, hogy a beteg közelébe akarnak menni, ne adj isten még ápolási teendőket is ellátni. 
Miután sok-sok kollégával és beteggel dolgoztam együtt itt többről van szó mint általánosításról, bizonyítékokkal alátámasztható konkrétumokról. Mindezt nem általánosításból írom, mert akkor undorítóbb és csúnyább dolgokat írhatnék. By the way ezekben az ügyekben tapasztalható visszaélésekkel kapcsolatban több külföldi és a hazai hatóság is vizsgálódik már.
Írása tartalmából és stílusából továbbra is úgy vélem, hogy valamelyik közvetítő céghez tartozik és védi a mundér becsületét. Ha valami oknál fogva mégis tévednék (amit kétlek) csak őszintén gratulálni tudok Önnek, ha valóban 2 éve ápoló, valamit vagy nagyon tud vagy pont ellenkezőleg nagyon nem tud. 
Az angol munkaszerződésben írott vagy szóban mondott (gentleman agreement) szerződésben foglaltakat folyamatosan és szemérmetlenül sértették meg. 
A gyakorlatban az ápoló  kiutazik (saját pénzén) egy 1 hetes (5 munkanapos) tréningre, aminek költségét ki kell fizetni a cégnek utólag, kötelezően levonják a munkabérből, az étkezésekkel együtt. A másik változat a leendő munkavállaló kiutazik csak a képzésre, aztán hazautazik (közben előre fizet a tréningért és a szállásért, az étkezést oldja meg saját maga: vannak a közelben boltok) miután a cég talált neki munkát Angliában ismét visszautazik. Ugye milyen jól hangzik?
A felületes tréning után magára hagyják, az ápolót a beteggel (ezek az emberek komoly alapbetegségekkel és az ezekből kialakuló járulékos betegségekkel küzdenek), amiért büntetőjogilag kell felelősséget vállalnia. 
Az utazási költséget, sőt a túlórát sem fizetik ki a kinti foglalkoztató cégek az ápolóknak. Tudok olyan dolgozókról, akiknek több ezer font el nem számolt és ki nem fizetett útiköltséggel tartoznak.  Hát ezért kell több száz font költőpénzzel kiutazni, mert a cég elkölteti veled szállásra, rezsire és útiköltségre a szállás és a betegek lakhelye között, erre már rengeteg vállalkozás települt Angliában. 
A nyolc fontos étkezési díj a beteg bankszámlájára megy, amit a többi pénzével együtt elkölt (nem a PA étkezésére), utána a kéznél lévő PA-hez fordulnak rövidtávú, áthidaló kölcsönért, ha nincs neki, átzavarják  a szomszédhoz.
A higiénés viszonyokról annyit, hogy soha sehol a világban nem láttam ennyi nőt a WC-ről kézmosás nélkül távozni, mint Angliában. Nézzétek meg az angol fogyókúrás, átváltoztatlak stb. idióta filmeket, hány interjú alanynak fekete a körme. 

Ha a fentiek után valakinek az angolokról csak az a véleménye, hogy hűvösek....

Korábbi ebben a témában írt cikkem itt olvasható:
Házi betegápolás Angliában, avagy senkinek sem ajánlom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése