2012. július 30., hétfő

Házi betegápolás Angliában, avagy senkinek nem ajánlom!!!

A cikk címe lehetne még idős gondozás vagy bentlakásos ápolás, az állás Personal Care Assistant vagy Carrer címen lehet meghirdetve, de a hirdetők igen találékonyak. Próbálj meg olvasni a hirdetők sorai között, mert sok mindent elhallgatnak, pl. Milyen sok lehetőséged van utazni az országban = rengeteg pályaudvart láthatsz Angliából, amíg eljutsz az egyik gondozottól a másikig. De ne gondold, hogy lesz időd városnézésre és kikapcsolódásra több okból sem, mert sietned kell munkába vagy éppen munkából jössz és haza kell érni pihenni, hogy 12 órás éjszakai műszak után másnap reggel kezdj nappali 12 órás műszakot.
Ezt a cikket már régóta szerettem volna megírni, de ez egy igen kényes és hosszadalmas téma. Ha valaki ilyen jellegű állásra pályázna, sürgősen verje ki a fejéből. Ez a legeslegutolsó munka, amit javasolnék bárkinek is. Az Egyesült Királyságban a következő munkákra várják a külföldieket: szállodaipar és vendéglátás, építőipar, vágóhidakra, házi betegápolás ebből 3 fajta van: bentlakásos, bejárós és autós. Minden esetben a minimálbért fizetik, ami valljuk be ott élni és félretenni belőle elég kevés. Minden esetben elvárják, hogy költőpénzzel utazz ki, ebből rögtön fizesd ki az utazásod, a szállásod + 2 heti kauciót (azt ígérik visszafizetek, de rendszerint elfelejtik visszafizetni) Tehát még semmit nem kerestél az első hónapban, de már 500-600 GBP-t elköltöttél.
Miért és hogyan is?
- Keresztül kasul kell utazni az országot, ami azt jelenti ma reggel lerakod az éjszakás műszakot, következő nap már az ország másik végében kell dolgoznod és lehet, hogy 8 órai utazás után még dolgoznod kell 12-14 órát és aztán visszautazni az eredeti szállásodra. Senkit nem érdekel, mikor pihened ki magad, hogy ismét kipihent és munkára képes legyél, időközben ettél vagy ittál-e még kevésbé fontos részlet. 
- A munkáltató cég nem segített abban hogyan juss el a gondozottak lakcímére, ezért valamilyen internet képes eszköz szükséges lesz, ha másnap időben szeretnéd kezdeni a munkát. 1 hónap alatt akár 10 ápolt lakhelyére is tudnod kell eljutni egy idegen országban (jó ha taxisként tudsz tájékozódni). Sőt azoknál jobban, mert volt, hogy a taxis sem talált oda a megadott címre. (Városi, belterületi cím, nem farm a világvégén.)
- A felfokozott mobilitás :) azzal is jár, hogy nincs időd elmenni bevásárolni, netán még főzni is magadnak vagy ha bevásároltál nem tudod magaddal vinni az új munkahelyedre, mert sok lesz a cuccod. Ja és ez az utaztatás csak úgy beesik. Rád telefonálnak, hogy 1-2 órán órán belül utazz egy másik megyébe.  
- Már elinduláskor nagyon oda kell figyelni, mit csomagolsz be magadnak hiszen, ha egyik városból a másik városba átköltöztetnek a saját költségeden dolgozni, mobilisnak kell lenned. Ha nincs messze a szállás ne ülj taxiba, mert a cég ígéretével ellentétben a teljes összeget nem fogja visszafizetni. 
- Rossz állapotú szállásokra számíts havi 200 GBP + rezsi költségért. Rezsit rádakasztják anélkül, hogy látnád a tényleges általad elfogyasztott villany-, víz-, és gázfogyasztás számláját. 
- A magyar közvetítő és a kinti munkáltató cégek feltételként szabják az 500-600 GBP költőpénz meglétét, ugyanis ebből utazgathatsz a gondozottakhoz. A benyújtott utazási számlák alapján visszafizetnek valamennyit, de a végén kiderül jórészt a utazási pénzért dolgoztál, amit nem fizetnek vissza az a cég profitja lesz. 
- A munkaszüneti- és az ünnepnapokat is a minimálbérrel fizetik ki. Erre már az előzetes interjún ki kell térni mert elfelejtik megemlíteni. Ebből adódik, hogy nincs éjszakás és délutános pótlék sem, azt is a minimum órabérrel 6,03 GBP fizetik ki (a minimál bér összege változik évente).
- A gondozottak állapota változatos, sokszor olyan betegek nem is értem miért nem kórházban vagy jól felszerelt bentlakásos intézményben ápolják őket. Némelyikük állapota olyan bármelyik percben leállhat a légzésük és a keringésük. Mozgatásuk és ellátásuk két ápolót igényelne, ehelyett rábízzák egy ápolóra vagy gondozóra. 
- Némelyik ápolt teljesen elveszíti a kapcsolatot a külvilággal és emiatt felcserélik az éjszakákat és nappalokat, alkalmazkodni kell a megváltozott napi rutinjukhoz. Éjszaka tévéznek, nappal alszanak 2-3 órát, enni és inni összevissza ahogy kedvük van. A fennmaradó időben az ápolókat szekírozzák, főleg lényegtelen  dolgokért, csúnya szavakat és hangnemet használva rád támadnak. Sokszor nem is érted az indulat okát, főként mert nincs is. Volt olyan gondozott is, aki beszéd helyett csettintett, ha szüksége volt rád, miközben bömbölt mellette a tévé, hátha tényleg nem fogod meghallani. Ápolástanból tudjuk milyen irányba változik a krónikus betegek viselkedése, itt már komoly pszichés ápolásra is szükség van. 
- A "teljes ellátás" nem jelent napi háromszori étkezést, különböző okok miatt elfelejtik biztosítani, vagy nem vásárolnak, vagy elzárják előled az ételt, az is elég ha naponta egyszer 18-19 óra körül kapsz egy tál főtt ételt. Véleményem szerint örülj, hogy kapsz enni és inni hiszen ahonnan Te jöttél biztos éheztél, kunyhóban laktál  és most belecsöppentél a tutiba, a nagy civilizációba. Az étel minőségéről inkább ne is beszéljünk.
- Pihenőidő az nincs. Nem veszik jó néven az ápoltak, ha alapvető szükségleteidet szeretnéd kielégíteni. Naponta több mint 14 órát "talpalni" (bentlakás esetén) nem lehet anélkül, hogy ne étkeznél vagy WC-re mennél. A bentlakásos munka ebből a szempontból a legkiszolgáltatottabb állás, hiszen a gondozott felborult napirendje miatt, a gondozót sem hagyja az egész napos munka után pihenni. 2-3 hétig dolgozni, napi két-három óra alvással nem lehet, vagy legalábbis nem hosszútávon. Mindeközben a városban autóval kell furikázni a beteget. Ha letelt a bentlakásos munka 1 hét szabadidő járna, de a dolgozót a második szabadnapján felhívják telefonon, hogy máshol el kellene vállalnia egy beugrós munkát, úgy 1 hétre. 
- A bejárós munka sem jobb, mert ilyenkor a gondozotthoz való eljutás napi 3-4 órát is elvehet az időnkből és a pihenésünkből, amit a munkáltató szintén nem térít meg. 
- A cégek és alkalmazottaik a munkaerő túlkínálat miatt szeretik terrorizálni a külföldi munkavállalókat, bármeddig képesek elmenni, a határ a Te tűrőképességed határa. Nem kell  semmi vétséget, kihágást elkövetned a munkádban, egyszerűen  nem vagy szimpatikus, vagy a másik dolgozónak hosszú a nyelve és kirúgnak, persze ezt nem a szemedbe fogják mondani, hanem az első szabadnapodon telefonon kapod a felmondást.  
- Egyik gondozott késsel fenyegette meg az egyik munkatársam, hogy elvágja a torkát. Hogy miért, az jó kérdés? A fenyegetés előtt kilopta a táskájából az útlevelét, ami soha nem került elő. A munkáltató még ezt sem vette komolyan. Ezután még egy szörnyű inzultust és terrort kellett átélni a munkatársamnak, míg végre komolyan vették a dolgot és máshová helyezték át. Ő volt az első ember, aki hazautazott a sok rossz angliai tapasztalat után és miatt. 
- A gondozottak szeretnek pénzt kölcsön kérni a gondozóktól és természetesen elfelejtik magát a kölcsönkérést is nemhogy a pénzt visszaadni. A munkáltató megkéri a gondozót, hogy vásároljon be a saját pénzén a gondozottnak, ha annak elfogyott a pénze, de ezt szintén senki nem téríti vissza. Te nem azért dolgozol, hogy másoknak jótékonykodj (ezt már megtetted a minimálbéres munkáddal) és bármekkora összeget kölcsön adj, a pénzedhez senkinek semmi köze. Azért dolgozol, hogy fizetést kapj ez szigorúan üzlet, a munkádért jár a fizetésed. 
- Az ápoltak nem szeretnek téged, aminek rengeteg oka lehet: mert elegük van abból, hogy 1 évben 50 ápolt fordul meg az otthonukban, mert nem értik és már nem is akarják megérteni a sok idegen akcentust. Mindezek tetejébe jön a természetes irigység vagy utálat: Te egészséges vagy és tudsz mozogni, amire ők már nem képesek, ezért maximálisan kihasznál és beosztja minden pillanatod. Úgy beszél és viselkedik veled ahogy akar, megaláz, kitalál különböző történeteket és ezt elmeséli a többi gondozónak és menedzsereknek, amivel tudja, hogy árthat neked. Ha kiderül a "turpisság" mi történhet, mit csinálhatnak vele, legfeljebb kap egy ejnye-bejnyét és kész semmilyen szankciója sincs a cselekedetének, a társadalom már régen kitaszította magából. 
- Megjegyzem: a legtöbb ápolt saját magának köszönheti a bénaságát, mert ittasan vagy narkósan vezetett és karambolozott. A másik gondozott külföldön olyan magas szikláról ugrott a vízbe, ami már beton keménységű volt. A harmadik a mi szomszédos országaink egyikében ugrott fejest az 1 méteres vízben. Nem kellett volna az ugrás előtt ellenőrizni a víz mélységét, mielőtt ismeretlen helyen fejest ugrik? Még hosszasan sorolhatnám, de tény a legtöbb lebénult gondozott fiatal férfi, akik "sport balesetet" szenvedtek. 
- A fiatal férfi gondozottak fiatal ápolónőket, gondozókat akarnak maguk körül látni, lehetőleg Barbi baba kinézetű legyen. 
- Az előzetes 5 napos tréning főleg csak a munkáltatót védi jogilag az esetlegesen bekövetkező hibák kivédésére, azaz ők felkészítettek téged. Az ezután bekövetkező ápolási hibákért és tragédiákért téged terhel a büntetőjogi felelősséget.
- Sok gondozó megrémült az elején, hogy ápolói végzettség hiányában nem lesz képes a súlyos betegek megfelelő ellátására, (volt aki tényleg nem volt képes rá), ha percek alatt kell intézkedni és mentőt hívni. 2 éve volt egy riport az angol tévében, amikor kamerával figyelték a gondozókat és rákenték egy külföldi gondozóra, hogy miatta halt meg a beteg, a bírósági tárgyalása már javában zajlott. 
- Milyen betegségben szenvedhetnek az ápoltak? Gyakorlatilag bármilyenben, veleszületett súlyos agykárosodottak mindenféle járulékos betegségekkel, krónikus betegek, többszörös agyvérzéses, szerzett agyi sérültek vagy szellemileg teljesen leépült betegek, scelorosis multiplex és dementia. A mozgássérültek állapota is sokféle. 
- Ha valakinek mégis szerencséje van/volt és jól kijött az ápolttal, akkor a családtagok kötözködtek az ápolóval és igyekeztek eltávolítani valótlan indokokkal.
- Ez az állás továbbá egyenlő a takarítónői munkával, a fő ápolási teendők mellett sietni kell, mert kevés az idő a rengeteg házban és házkörül elvégzendő munkára, pl. volt olyan gondozott, akinek az anyja kitalálta hetente kell ablakot pucolni, hűtőgépet leengedni és kimosni. Mindennap 2-szer felmosni és felporszívózni, mosni, ruhát teregetni  és kivasalni, hogy mire lejár a műszak a ruhák és az ágyneműk már a szekrénybe legyenek téve. Kíváncsi lennék, ha mindezt neki kellett volna elvégezni, milyen alapos és rendszeres lett volna.
- A végére hagytam a legundorítóbb dolgot, az ápolásban, ehhez gyomor kell, akinek nincs ne is gondoljon erre a munkára. Magyarországon efféle beavatkozást  tudomásom szerint tilos elvégezni a betegeken. Itthon a kórházakban ehhez speciális segédeszközöket használnak. Az ápolt végbéléből manuálisan a mutató- és a középső ujjal kell a faecest apránként kitúrni. Ez a legfontosabb napi rutinjuk az ápoltaknak, ha ezt jól végzed náluk maradhatsz (egy darabig). 
- Ezek után nem meglepő, ha az emberek fizetéseiket hátrahagyva menekülnek ebből a munkakörből. 
Remélem sikerült némi fogalmat alkotnom erről az embertelen munkáról, így bárki eldöntheti vállalkozik-e rá, mielőtt belevágna. A cikkem megírása előtt sehol, egyetlen sort sem olvastam vagy találtam róla az  interneten. 
Sajnos ugyanez vonatkozik az autós házi betegápolásra is. Ott sem rózsás a helyzet, az ápolási feladatok ugyanazok, ellenben az üzemanyag vásárlására költhetők el nagyobb vagyonok. 
Mire ügyeljünk külföldi munkavállaláskor: 
- Az irataidat és egyéb fontos dolgaidat (pénztárca, adókártya stb.) mindig tartsd magadnál, ha nincs más köss magadra egy kis táskát ebbe tedd bele azokat, ha izzadsz tedd egy plusz nylonba, hogy ne legyenek nedvesek. Az irataid a legfontosabb tartozékaid vagy dolgaid külföldön!
- Soha, senkinek semmilyen jogcímen ne add át az irataidat!
- Soha senkinek semmilyen ürüggyel vagy indokkal ne adj kölcsön a valutádból, azért mentél, hogy a családodnak pénzt spórolj, mellesleg ők apró pénzért dolgoztatnak téged, és még abból is elvennének!
- Előre kérdezd meg miért mennyit fizetnek, illetve neked mit kell fizetni, szállás, rezsi stb. Ha erre nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni az már eleve gyanús. 
- A fizetés napján kérd a fizetésed ne várj egy napot sem, mert innentől kezdve a munkáltató kóstolgat téged és akkor ad majd fizetést és annyit amennyi neki tetszik. 
- Írd fel a ledolgozott munkaórák számát saját magadnak is egy noteszbe!
- Az angolok mottója, ami nincs leírva az meg sem történt, tehát mindent írj le, tárgyilagosan az ápolási naplóba, ha a gondozott mást állít ezzel védheted magad. 
- A legfontosabb külföldre mentél dolgozni pénzért, munkaszerződést kötöttetek. Innentől kezdve ez egy üzlet a munkádért jár a szerződésben szereplő bér, a megadott időben. Ráadásul az angolok már nem adnak a külföldieknek hetente bért, csak havonta ezzel is spórolnak maguknak. 
- Ami nincs leírva, csak szóban elhangzik, jó majd még ezt is, azt is ad a munkáltató az már csak ámítás, ha nincs a szerződésben nem biztosítják és ne is hivatkozz rá utólag. 
Egyéb adalékok: Az angol átveri a külföldit ott ahol tudja, láss a mosolyuk mögé és ne dőlj be. Egy hónap után elmúlik a mosoly is. Az angol ha interjúztat mindent tudni akar rólad, teljesen feleslegesen faggat, lehet a kutya nem olvassa el. Ha azt mered mondani magánügy, mert tényleg nincs köze a magánéletedhez ez egyenlő azzal Te hazudsz, ha mégis elmondod neki, biztos most gyorsan kitaláltál valamit és jaj aggódik nem Te leszel a megfelelő munkaerő. Na erre azt mondom, ha már az interjún piszkoskodik jobb elbúcsúzni, mert kint aztán kapkodhatod a fejed micsoda rabszolgasorba kerülsz. 
Szóval minden túlzás nélkül kijelenthetem az angol azt hiszi neki mindent szabad, mert tele van az ország külföldiekkel és az ajtó előtt 100 ember áll helyetted. Viszont egyet nem látnak, mivel ilyen embertelenek és hajcsárok átjáróház lettek és ettől idegesek és utálnak minden vendégmunkást. 
Mindettől függetlenül vannak olyanok is akiknek összejött, de ezen a területen nem ők vannak többségben.

A cikk folytatása itt olvasható ugyanebben a témában, Gergelynek is ajánlom olvasásra!!!
 Házi betegápolás Angliában 2. -avagy továbbra sem ajánlom senkinek

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ha jól értem, ezek a saját tapasztalataid(? )Egyik ismerősöm készül ilyet bevállalni, egy már kint dolgozó, és arról rendszeresen (blogjában) beszámoló hölgy "segítségével". És amúgyis kommunikálnak rendszeresen. Ennek kapcsán van némi távoli:-)) rálátásom a dolgokra.
    Nyilván ez nem mindenhol így működik,ahogy te megélted, de az se lehet általános, amit az említett hölgy tapasztalta se.
    Vannak egyébként közös pontok a két írás között, ami háztartási munkákat, autóhasználatot illeti, talán még több is.Viszont vannak eltérő dolgok is bőven. Pl. lakhatás,stb. Azt hiszem két verzió van, hogy "tőkével" indulsz neki, vagy nélküle. Mert az utóbbi esetben a fizetésből vonják a kiadásokat.
    Aki nem hátrált meg, annak se volt könnyű, sokat tapasztalt, mert hosszabb ideje kint van.
    Az az igazság, hogy, aki egyszer elszánt, szüksége van a pénzre, és olyan helyre invitálják, ahol már van elfogadható tapasztalat, nem fog meghátrálni.
    Itthon is kifoghat az ember hasonló megalázó, átverős munkát, és akkor még fizetést se kap érte.
    Érdekes amúgy, mert az említett blogger, legfőbb tapasztalata, hogy ott emberszámba veszik a dolgozót.A magyar viszonyokhoz képest.
    Mindenesetre megosztom az írásodat az ismerősömmel, mert a döntés végülis az övé lesz.
    Köszönöm a nevében is.
    üdv.
    K. Katalin

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katalin!
    Ha végig olvastad a cikket kitűnik belőle, ezek nemcsak az én tapasztalataim, majd kiderül mire mész az elszántságoddal vagy a barátnőd, akinek a nevében írsz. Nekem annak idején segített volna, ha olvashatok pár sort erről a munkakörről. Döntsön mindenki saját belátása szerint, de legalább megismerheti, hogy van egy ilyen oldala is ennek a munkának. Erős idegzet és gyomor szükségeltetik.
    Üdvözlettel

    VálaszTörlés
  3. Kedves Aranka!
    Csak a magam nevében írtam, és felhívtam a figyelmét erre az írásra az ismerősömnek. Nekem eszem ágában sincs külföldre menni, de mivel a köreimben többeknél felmerült a lehetősége, sőt vannak is kint a rokonságból, (más jellegű munkán)nem hagyott hidegen az írásod. Mellesleg még megjegyzem, hogy szakmájában dolgozó(nem ápoló) se mind képes megszokni idegenben. Testvérpáros egyik tagja 5 éve kint él,dolgozik, lépésről lépésre haladt előre, a másik 1 évet se bírt ki. Mindkettő kisebb "tőkével" ment ki, nem üres zsebbel.

    Úgy gondolom, hogy senki nem vág bele ilyesmibe alapos megfontolás, mindenféle információ nélkül. Tudom, amennyire nagy segítség a net, annyira megvan az esélye itt is átverésnek, tehát a döntés előtt valóban minden tapasztalat számít, minden, ami megfontolásra készteti az embert.

    Egy szóval se írtam, hogy nem igaz dolgokat sorolsz fel a bejegyzésben a segítőszándék is teljesen érthető, de az se kizárt, hogy esetleg más helyen, mások, hasonló szituációban valóban más tapasztalatot szereztek.

    Aztán majd talán kiderül, esetleg ott az átverés...

    De, mint írtam, engem közvetetten érint csak ez a téma, és mivel rövid időn belül kétféle információhalmaz árasztott el, nem tudtam megállni reagálás nélkül,... bizony, továbbra is kérdem én, itthon milyenek a kilátások? Ez csak költői kérdés:-))- Üdv.K

    VálaszTörlés
  4. Egy dolog feltűnt a válaszodban, hogy még nem dolgoztál külföldön. Viszont én már több alkalommal is.
    A kisebb tőke nagyon hamar elfogy, ha éppen nincs munka vagy a cég a saját költségén küldi az ország egyik végéből a másikba a munkavállalót.
    A magyar munkaközvetítők azt használják ki: Ki megyünk, meglátjuk és majd csak lesz valami, miért ne sikerülne?
    Ha már itthon sok dolog bűzlik, kételyeink vannak, nem érdemes belevágni.
    Egyébként vannak más külföldi nagyon jó tapasztalataim, (viszont ez másik cikket igényel), de Angliában már sokadszorra csalódtam.

    VálaszTörlés
  5. Szia, szeretném megkérdezni hogy ez melyik cégnél/cégeknél történt mert én is most készülök az egyik ilyennel leszerződni. Üdv, Vahur

    VálaszTörlés
  6. Tisztelt Aranka!
    Azért írok mert látom ez a beszámoló egy általános nézetet ad az itteni betegápolói munkakörről ami nem teljesen igaz. Én lassan 2 éve bentlakásos ápolóként dolgozom Angliába. Cégem fizette az 5 napos tréninget és szállást is adott arra az időre. Természetes, ha itt akar dolgozni valaki annak egy jó albérletet kell találnia ami nehézkes. Nem kötelező Londonban lakni mivel itt a legdrágábbak az albérletek. Sok magyar kollégám él igényes albérletben. Persze számoljunk havi 300 fonttal ami Londonban inkább 400. A cég fizeti az útiköltséget betegtől-betegig és emailben még útitervet is küldenek. Étkezésről annyit: itt vagy a beteg veszi a kosztot vagy magadnak veszed. A cég 8 fontot biztosít naponta élelemre. Betegnek is kötelező ennyiért vásárolnia minden nap az ápolónak. Ez bőven fedezi a napi ellátást. Azt,hogy hány napot akarok dolgozni én döntöm el. Ha a cégnek kell egy beugró keres valakit ha én nem vállalom. Önnek volt egy rossz cége amiből itt tényleg sok van,de nem kell általánosítani. Felejtsük el a magyar közvetítőket mert 99%-a tróger! Közvetlen kapcsolat a cégekkel,minek a 3. fél aki csak a pénzre megy. Költőpénz nélkül természetes,hogy nem megy. Ez alap. Jó ha van ismerős aki segít a szobafoglalásban. Betegekről: itt mások a munkakövetelmények. Ha a beteg úgy beszél velem vagy úgy viselkedik ahogy az nekem nem tetszik,azonnal otthagyom és még fel is jelenthetem! Olyan munkát egyáltalán nem is csinálok,csinálhatok ami veszélyezteti az én testi épségemet. Pl. nem emelhetem meg a beteget,nem fordíthatom meg egyedül stb. Ez a szabály,ez ellen nem tud semmit csinálni a beteg. Ha nem tetszik nekik,keressenek mást. Cégem szabálya is ez:Te vagy az első aztán a beteg mert ha te nem vagy mi lesz a beteggel!?
    Üdvözlettel:
    V.Gergely

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó,hogy biztatást adsz azoknak,akikkel elhitetnék,hogy velük mindent szabad.Megadni a tiszteletet és elvárni nagyon fontos.Mindenki jobban jár,ha ezt megteszi,mert csak megbecsült és jókedvű munkás képes jó munkát végezni,ami az ápoltat is boldoggá teszi.

      Törlés
  7. Tisztelt Gergely (levélíró) és Aranka (bloglétrehozó)!

    Örülök, hogy találtam egy helyet, ahol reálisan láthatom ennek a munkának a világát. Én nem régiben döntöttem a mellett, hogy házi betegápolást vállalok! Jelenleg a CV írás fázisában vagyok.
    Nem dédelgetek rózsaszínű álmokat, de sajnos a fizetésem csak túlélésre, nem megélhetésre elég. (középsúlyos értelmi fogyatékosokkal dolgozom, szeretem a munkám, de...)
    Már éltem egy évet Angliában önkéntes munkát vállalva. (Sok hajléktalan rá is csodálkozott, hogy hülye vagyok) Mindenki óva intett, hogy halálra dolgoztatnak,meg mindenféle rosszra föl voltam készülve, és lám életem eddigi legboldogabb évét töltöttem el.
    Az gondolom, hogy a munka kicsit hozzá állás kérdése is, még ha nem is tetszik annyira, de velem is történnek extrém helyzetek...
    Szeretném megkérdezni, hogy tudtok e ajánlani megbízható közvetítőt én eddig kettőt találtam a Workania-t és egy web címen elérhetőt angliai-munka cím alatt? Vagy csak vágjak bele bátran aztán, ha úgy alakul majd váltok?
    Üdvözlettel: Anikó

    VálaszTörlés
  8. Én a hotelben töltött időszakomról tudok írni. Naponta 12 órát dolgoztam, napi 25-28 szobát kellett kitakarítani. Amikor már minden ragyogott akkor jött a houskipin aki ellenőrizte a munkámat. Az egyik szobában az ágyneműt húzta le hogy újra huzatoljam a másikban a kádat kellett újra átmosni a másikban a poharakat a másikban a wc-t, aztán kezdhettem mindent előlről amíg csak este 7 vagy nyolc óra nem lett. Szóval reggel 7 órától este hét nyolc óráig dolgoztam. Azt a hangnemet amit a houskipin megengedhetett magának azt nem is ecsetelem. Én ott egy modern rabszolga voltam. A sarkamban csontkinövés lett és már annyira fájtak a lábaim hogy nem bírtam tovább. Egy napot más helyett dolgoztam le a szabadnapomon amit nem fizettek ki. Az kapta meg aki nem dolgozott. Hát ilyen is van. Ezt a munkát már nem tudnám csinálni sem fizikailag sem idegileg.

    VálaszTörlés
  9. Minden kétkedőnek ajánlom nem az én oldalomon kell bizonygatni és reklámozni, hogy mennyire szuper állás a házi gondozás, hanem kérdezzen meg olyanokat akik már végezték (ne cégeket) vagy menjen le és próbálja ki a saját bőrén.

    VálaszTörlés
  10. Teljes mertek igaz ,minden leirt szo.

    VálaszTörlés