2012. július 20., péntek

Külföldi munkakereséshez jó tanácsok egy csokorban

Saját tapasztalataimat osztanám meg ismét azokkal, akik különféle okokból úgy döntenek, hogy elhagyják szeretteiket és hazájukat egy kis plusz pénz keresetért.
A bérezésről:
- A legtöbb helyen mind másodlagos egyént, vagy vendégmunkást kezelik a munkavállalót ennek megfelelően a minimálbért kapja, ami szinte töredéke annak, amit a végzett munkáért kellene kapnia, ez vonatkozik Ausztriára, Angliára és Németországra. A többi EU-s országban, mint Hollandia, Belgium, Luxemburg betartják az EU-s munkavállalói törvényeket egyenlő elbánásban részesülünk. 
- Érdemes tájékozódni mi mibe kerül az adott országban, hiszen a fizetés átszámítva jól hangzik viszont, ha már kint vagyunk és fizetjük a lakbért + rezsit, és az élelmiszereket megvásároljuk már nem hangzik olyan jól az adott kereset, csak ha sok túlórát vállalunk. Felkészülhetünk arra is, hogy a 3-500 ezer Ft-os keresetből csak 50-100 000 Ft-ot tudunk félretenni, persze ez a magyar viszonyokhoz képest jól hangzik mondhatjuk, de ezt használják ki a munkaközvetítő cégek is. 
- Ne dőljünk be az 500 000 Ft-os keresetnek, mert mire az interjúra kerül a sor, ebből már csak 300 000 Ft marad, mire kiérünk az adott munkahelyre kiderül megkereshetjük ugyan az 500 000 Ft-ot, de havi 300 órát kell dolgozni érte. 
- Nagyon fontos az állásközvetítők deviza eladási áron számolják ki a fizetésünket, míg mi visszavételi árral kell hogy számoljunk, hiszen a külföldi valutáért mi itthon nem tudunk vásárolni. 
- Többször olvassuk ne kezdjünk olyan közvetítőkkel, akik pénzért közvetítenek. Ezzel teljesen egyetértenék ha nem tapasztaltam volna a saját bőrömön a következőket. Ha nem pénzért közvetítőkkel kezdünk akkor viszont alacsony fizetésért dolgoztatnak, mert mi fizetjük ki a 2 cég közötti munkaerő toborzás árát. Ez azt jelenti, hogy a szerződés időtartama alatt mi végig alacsony fizetésért fogunk dolgozni az elmaradt utazási költségek és bérpótlékok vagy a magas lakbér és rezsi díjakkal fizetjük ki az ún. ingyenes munkaközvetítés árát ez Angliában kb. 650 GBP/fő. 
- Mi tegyünk? Érdemes elgondolkodni rajta, ha megbízható a cég, mert az ismerősünknek szerzett egy jól fizető állást és ott dolgozik már 1 éve, akkor fizessük ki ilyen-olyan jogcímen felszámolt állásszerzési díjat?Ezt mindenkinek magának a céggel folytatott érdeklődései és tapasztalatai alapján kell eldöntenie. 
- Szintén a pénzzel függ össze: Ha magunk megyünk ki és keresünk munkát kellő tartalékkal kell rendelkeznünk a megélhetésünkhöz, míg munkát találunk. Ha cégen keresztül megyünk ki eleve adott a szállás (ami viszont nem biztos, hogy felszerelt azaz nincsenek evőeszközök, edények, tányérok és ágynemű).
A cégek fenn hangon mondják ne luxus várjunk, viszont azért más mocskának eltakarításával sem kellene kezdeni főleg, ha fizetik is a szállásért + rezsiért és nem keveset.  
- Kiutazás előtt, ha kéri a magyar munkaközvetítő cég, hogy hívjuk fel a külföldi partnert interjú céljából, ne legyünk nyuszi megkérdezni: -És tessék mondani telefonszám helyett nem beszélhetnék skype-on a cégs partnerrel? 
- A következő és pénztárcába vágó dolog: Ha már biztos a munkahely, a kiérkezés és a munkakezdés időpontja csak aláírtuk a magyar féllel a szerződést, ekkor igényeljük meg az erkölcsi bizonyítványt, ami 3 hónapig érvényes és 4200 Ft körüli összeget tesz ki. Különben lehet, hogy nem is lesz rá szükségünk is hiába kértük ki. 
- Kérjük ki a magyar munkaközvetítő cég véleményét, mire és milyen indokkal kérheti el a külföldi cég, akinél dolgozni fogunk az útlevelünket, pl. Tb. és adókártya számra vagy az adott országban kiállított erkölcsi igazolványra. A magyar közvetítő partnernek ezt tudnia kell. Ezek után szkenneltessük be a szükséges iratokat (250 Ft/A4 oldal) és nyomtassunk több példányt belőle vigyük magunkkal, mutassuk meg a külföldi munkáltatónknak az eredetit és közöljük velük udvariasan nincs meg a joghatóságuk ahhoz, hogy elvegyék és több napig maguknál tartsák a dokumentumainkat, ellenben szívesen a rendelkezésükre bocsátjuk akár 
az USB-ről vagy a papírról.
- Az iratok magunknál tartásához adok még tanácsokat akkor amikor a szállásról is írok bővebben. 
- Egy dolog biztos sokszor a magyar cég csap be minket és nem a külföldi, mivel a magyar cég az állás interjún felületes információkat. Ha pontosan rákérdezünk akkor is van képük a lényegtelen dolgokról fennhangon kioktatni minket és azt mondani jaj még nem tudjuk csak majd ha meglesz a pontos munkavégzés helye. Ekkor kell a külföldi partnertől és érdeklődi és ha ő azt mondja ezt tudnia kéne a magyar félnek ekkor kell hivatkozni arra a bizonyos személyre akitől csak maszatolást kaptunk. 
- Egy biztos a mi életünk a mi munkánk és a mi alapvető fontosságú szükségleteink kielégítéséről van szó, ahhoz hogy külföldön dolgozzunk és pénzt keressünk. Arról nem is beszélve ha becsaptak és kiutazunk már a mennyi pénzt veszítettünk. Ekkor sem kell kétségbeesni, ha bírható szedjünk össze annyi pénzt amiből hazautazunk és azon felül is keressünk egy keveset, tehát ne legyünk veszteségesek. A többit pedig mindenki belátására bízom érdemes-e tovább harcolni a maga igazáért.

Nekem az eddigi legnagyobb tapasztalatom, a magyar a magyart szereti átverni. meg kell nézni hány külföldre szakadt hazánk fia jön vissza külföldi közvetítőként dolgozni vagy szállítja nagyon jó pénzért külföldre a magyarokat, pl. Attila Tours és megszámít minden csomagot úgy mintha repülőn utaznál, vagy a belgiumi Curae cég aki nem tudta milyen papírokat kell beszerezni a kinti munkavállalásomhoz és mindent én derítettem ki elmondtam a magyar félnek aztán eltűntek mint szar a gazban. Ezek az emberek nem tanulták meg az adott ország nyelvét az anyanyelvüket meg már régóta törik, de ők a Janik, mert mi hagyjuk. Van még egy cég, akiről majd bővebben is írok. Ha mindenki megírná a tapasztalatait kevesebb átverő cég lenne.


Egyelőre ennyi a cikk folytatása következik: pl. melyek azok a kérdések amelyeket kiutazás előtt akár a magyar akár a külföldi féltől meg kell kérdezni. Tehát ha hozzászólnál a cikkemhez vedd figyelembe ez még nem a végleges formája. Bár nem tartok tőle, mert eddig sem volt tolongás blogomon. 

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Szeretnék egy díjat továbbítani Neked! Nézz be hozzám:
    http://sutacica.blogspot.hu/2012/07/dijat-kaptam-erikatol.html

    Remélem elfogadod. Üdv: Anita

    VálaszTörlés
  2. Szerintem jo hogy irsz a tapasztalataidrol :) Tovabbitottam is egy baratnomnek, aki kulfoldon (Hollandia) keres munkat.

    VálaszTörlés
  3. Sok mindenről lehet(ne) írni, de a cikkek megírása is elég sok időt vesz igénybe. Sajnos a magyar munkaerő piacon is nagyon kiszolgáltatottak az emberek mióta a fenti cikket megírtam.

    VálaszTörlés