2010. március 24., szerda

Húsvéti nyuszi kalács-Easter bunny

     
                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Húsvétra mindig ezt a kalácsot készítem a családomnak, e nélkül már nem is tudom elképzelni a húsvéti készülődést. Azért szeretem, mert édes és sós ízben egyaránt finom. Az anyósomnak is ilyen ajándékot küldök, aki szerette volna elkérni hozzá a "sütőformát". Íme lányok egy újabb saját készítésű ajándék, ami nem sokáig foglalja a helyet. Sósan vagy enyhén édesen húsvétkor sonka mellé tojással igazán ünnepi reggeli vagy vacsora lehet. Tálaláskor a gyerekek kiváltsága, hogy szeletetelés előtt kiszedjék a mandulaszemeket, amit a legnagyobb örömmel tesznek.
Egyszerű az elkészítése annak ellenére, hogy kelttészta.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
-1 db tojássárga
- 5 dkg margarin
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg élesztő
egész mandula a szemeknek, és csipet só, csoki tortadara a nyuszi bajuszhoz
Az elkészítés menete:
A lisztet, cukrot, tojást és a sót keverőtálba tesszük. A megmelegített tejben felovasztjuk a vajat, majd az élesztőt. A folyadékot a keverőtálba öntjük, robotgéppel simára keverjük, ezután letakarva meleg helyen kelesztjük 30 percig. Átgyúrjuk a tésztát, a feléből megformázzuk a nyuszi testét és a 2 mellső lábát. A maradékot 3 egyforma részre osztás után kialakítjuk a fejet, füleket és a hátsó lábakat.  Ezután újabb 15 percig kelesztjük. Kialakítjuk a nyúl szemeket mandulából és a pofiját, a tortadarából. A szemek készülhetnek mazsolából is. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30 percig sütjük.
Ha készen van díszítésnek kössünk masnit a nyakába. (Ha már kihűlt a tészta, vigyázzunk el ne törjön).
Hamarosan jövök egy ennél egyszerűbb húsvéti süti recepttel.

I always make this cake to my family at Easter time. I could not imagine Easter preparing without this one. I like this cake because you can variate it your own fantasy, if it is sweet or ligthly sweet with salt. If you can use less sugar it is delicious to Easter ham with eggs for breakfast or dinner. I give as a present to my mother in law. She wanted to borrow the "baking form". So here you are a hand made present which is not taking place for a long time. At serving children like to eat almond from the bunny.
Ingredients:
50 dkg flour
1 piece of egg
1 yolk
5 dkg margarine
2,5 dl milk
5 dkg sugar
5 dkg yeast
whole almond for the eyes, and a pinch of salt, choclate groats to the bunny's moustache
The procession of the completion:
The flour, the sugar, the egg and the salt we put into a mixer bowl. We melt the yeast in warm milk, don't boil it. We pour the liquid into the mixer bowl, and we raise it with a food processor into flat, and covered on and raise in a warm place until 30 minutes. Knead the pasta, we form the body of the bunny and 2 legs out of the half pasta. The rest of the pasta we divide it into 3 parts, we form the ears and the hind legs. Again we raise it until 15 minutes. We design the eyes and moustache. We create the eyes from sultana too. At the end we spread the roof with yolk. We bake it cca. 30 minutes on 175 degrees in preheated oven.
If the cake is baked and cold tie a ribbon around the neck.
I will show an easíer recipe next time.

4 megjegyzés:

  1. De guszta!Kipróbálom én is!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedves nyuszipofák!!! Gondolom, mekkora öröm a gyerekeknek! Én is csinálnék, de nincs ilyen formám!:( Vagy lehet ilyet kapni, csak még nem figyeltem? Utána nézek!

    VálaszTörlés
  3. Ildi!A tésztából kézzel formázd meg a nyuszit. A pofiját úgy kísérleteztem ki, milyen ehető dolgok válnak be. Az anyósom azt hitte lehet ilyet vásárolni, azért írtam macskakörömmel. Persze soha nem sértődöm meg, ha valaki nem nézi ki belőlem mit készítettem (lásd anyósom) én a látszatra nem adok. : )

    VálaszTörlés