2013. május 2., csütörtök

A székek átfestéséhez szükséges kellékek


Ezeket a fekete Stefan székeket festem vidámabbra. 
Mielőtt rátérnék a festésre, lássuk mi mindenre lesz szükségünk a munkához:
- Csiszolópapír 100-as vagy 120-as, mivel új székekről van szó nincs szükség csiszológépre, elég a kezünk ereje és a saját csiszolási tempónk.
- Ecsetből vékonyabb és vastagabb, műanyag vagy fanyelű, attól függ ki melyikkel szeret dolgozni.
- A festék kiválasztása: Szerencsére ma már rengeteg fajta festékből választhatunk, mindenféle árfekvésben és minőségben. A különböző márkanévvel ellátott festékek közötti árrés óriási lehet. Szintén eltérőek az azonos márkanevű, de különböző színű festékek is, pl. a Trinát piros és tengerészkék festéke drágább a többi színnél. Magas fényű, selyemfényű vagy matt festékek közül választhatunk. A boltban kérjük bátran az eladó segítségét a könnyebb választáshoz. A lényeg, hogy bútorra vagy fafelületek bevonására alkalmas festéket szerezzünk be. 
Nem szükséges nagyon drága anyagot vennünk, mint pl. a Farrow & Ball festékek 0,75 liter fára alkalmas anyag ára 10.000 Ft körül jár. Ez az intelligens festék kategória.
Döntsük el milyen színű és márkájú festéket szeretnénk, valamint milyen oldószerrel oldódót részesítünk előnyben. A gyártó feltünteti termékén a javasolt oldószer használatát mint, pl. lakkbenzinnel, szintetikus vagy észteres hígítóval, esetleg vízzel. A legrövidebb a vizes alapú festékréteg száradási ideje, majd a lakkbenzines következik, végül az észteres száradási ideje a leghosszabb. 
- Jó tanács: Ha színes festékeket használunk, pl. piros, kék stb. szükségünk lesz alapozóra a gyorsabb és jobb takarás érdekében.
- Ellenben nincs szükségünk semmilyen speciális festékes edényre, amiből felhordjuk a festéket, erre a célra használhatunk olyan műanyagokat, amiket nem old meg az oldószer, pl. a 450 g-os  tejfölös vagy joghurtos pohár. 
- Szükségünk lesz még puha rongyokra vagy 2 db leselejtezett pólóra, a lényeg ne legyen szöszölős az anyag.
- Műanyag bevonatú vastagabb drótokra.
- Bármilyen szögletes vagy kerek vödör, amely a szájára borítva stabilan megáll, 2-3 db.
- Trinát tubusos fatapasz, az előre nem látható kisebb hibák kijavításához.
- Aki tud kesztyűben festeni szerezzen be festéshez valót.
Hamarosan jövök a festendő felület előkészítésével.
Érdekel valakit a dolog vagy csak mutassam meg az elkészült székeket, mert akkor az írásra szánt időt is festéssel töltöm és hamarabb készen leszek? 

1 megjegyzés:

  1. Igen, engem nagyon érdeklet volna a folytatás, mert pont most készülök ilyen székeket venni és átfesteni!!! :-) Rita

    VálaszTörlés