2013. február 11., hétfő

ADHD (SNI) és a kezelése, Ritalin használata, mik állnak az elutasítás és előítéletek hátterében

Járjuk körbe ezt a témát, hiszen ma Magyarországon 70 000 gyermek és a szüleik küzdenek a problémával. És vajon hány gyermeknél nem sikerült még észrevenni, ilyen-olyan  okokból? Az emberek és a szülők eleve negatív előítéletekkel viszonyulnak és gondolkoznak a gyógyszeres terápiáról.
Valahol érthető ez a fajta hozzáállás a gyógyszeres kezeléshez.
Mik állhatnak a gyógyszeres kezelés elutasításának hátterében?
- A kellő tudás és tapasztalat hiánya, azaz nem rendelkezünk megfelelő információkkal az adott gyógyszer pozitív irányú hatásairól illetve mellékhatásairól. A kellő ismeretek megszerzéséhez nekünk megfelelő és jó szaktudású szakemberre van szükség. Érdeklődjünk ismeretségi körünkben, ki hová jár kezelésekre vagy melyik szakemberben bízik. Vigyázat: Ha olyan szakemberhez fordulunk, aki bevált egy másik gyermeknél tartsuk szem előtt, nem biztos hogy a sajátunknál is beválik. De: Az a szakember akinek szaktudását egy egész megye elismeri, szakértőként hívják a vitás ügyek elbírálásában, nem fog csalódást okozni és bátran fordulhatunk hozzá.
- Soha ne hallgassunk mások véleményére a saját problémánkkal kapcsolatban akár szóban halljuk másoktól vagy az interneten. Laikusoktól főleg ne fogadjunk el tanácsokat, sőt túlzás nélkül kijelenthetem még meghallgatni sem érdemes a légből kapott tanácsokat. Ezzel magam ellen is beszélek. Viszont tudni kell minden gyermek problémája más-más természetű, erre van a szakember, aki felállítja a "diagnózist" az általunk elmondott tapasztalatok alapján. Hasonló kaliberű gyermekek szüleivel beszéljük át a tapasztalatokat, ők hogyan látják a dolgokat, mi segített nekik, honnan kaptak megfelelő segítséget, milyen fejlődést tapasztaltak stb. Ha nyitott szemmel járunk a játszótéren, az iskolában is találkozhatunk ilyen típusú gyerekekkel, akivel a mi csemeténk biztos nagy összhangban fog játszani, a szülők vagy nagyszülők ezen elcsodálkoznak és megindul a társalgás. Fontos: Mások bevált módszereitől ne várjunk csodát, lehet, hogy beválik ideig óráig vagy egyáltalán nem, de az útkeresés önmagunk fejlesztésére és gyermekünk fejlesztésére. is szolgál. 
- A másik oka a gyógyszer elutasításának a gyógyszerfüggőségtől való félelem. A szülők félnek kábítószernek minősülő gyógyszert szed a gyermek. Ezt mindenképpen a kezelőorvossal kell megvitatni, aki eloszlatja a téves aggodalmainkat. 
- A gyógyszer káros mellékhatásaitól való félelem, ami tegyük hozzá nem alaptalan félelem. Kétségtelen hiába tesztelték a gyógyszert, pl. ezer gyermekből 10-nél vagy 2-nél okozhat olyan mellékhatásokat, amelyeket a többi gyermeknél egyáltalán nem tapasztaltak vagy tapasztalnak. Az orvos minden esetben szigorú ellenőrzés mellett írja fel a gyógyszert, gyakran kell kontrollra járni és részletesen beszámolni a megfigyeléseinkről. A megfelelő adagot alapos megfigyelés után állítják be. 
- A legsúlyosabb tünetek, amiért a szülők elutasítják a gyógyszer szedését az étvágytalanság, esetleg nem érzik a szomjúságot sem, amíg a gyógyszer hatása alatt vannak, vagy a "Zombi tünet" a gyermek pupillái tágak lesznek, az "örökmozgó és szószátyár" gyermek egy helyben ücsörög, nem szól egy szót sem, pozitív irányban kifordult önmagából, nem lehet ráismerni. Hiszen ő nem is az én gyerekem!- mondhatnánk. Fontos tudni: Ő tényleg nem a mi gyerekünk, hiszen nem ez az ő valódi mentalitása, ez tényleg a gyógyszer hatása, viszont ezáltal tud figyelni, és szabály követő lenni. A kezdeti enyhébb fokú mellékhatások később enyhülhetnek, ha mégsem a folyamatos kontrollnak köszönhetően a szakember dönt a további kezelésről.
De: Ha a gyógyszer kiürült a gyermek szervezetéből ez a mellékhatás elmúlik és pótolja az elmaradt tápanyag bevitelt, pl. vacsorára eszik többet. 
- Rossz hír a szülőknek és a pedagógusoknak a koncentráció- és figyelemzavar együttes fennállásának kezelésére Magyarországon jelenleg nincs hatékonyabb gyógyszer a Ritalinon kívül forgalomban. Ezért érdemes elgondolkodni mivel ártunk jobban, ha nem kezeljük a gyermeket és romlik a tanulmányi átlaga, kirekeszti a közösség amelybe nap mint nap jár, és a mindennapos negatív élmények hatására antiszociális egyén válhat belőle, szélsőséges esetekben még akár bűnöző is lehet. Készítsünk egy listát milyen negatív hatásait tapasztaljuk a gyógyszernek és milyen pozitív hatásait, majd ezt a szakemberrel vitassuk meg. A listát vizsgáljuk meg fontossági szempontok alapján is, azaz fontos a gyermek fejlődéséhez az aktív iskolai  részvétel az órákon, ehhez tudnia kell végigülni az órát, odafigyelni és memorizálni. 
- Az un. visszacsapó hatás: Ha kiürül a gyógyszer (4 óra után) a gyermek szervezetéből (nyomtalanul kiürül), úgy tűnik sokkal rosszabbul viselkedik, mint a gyógyszer bevétele nélkül. Sajnos ez is teljesen fedi a valóságot és egyénenként változó a "visszacsapó hatás" Általában az iskola idő alatt a 4 óra letelte után ismét gyógyszert kell adni a gyermeknek, amíg az aktív figyelemre szükség van a tanórán vagy a házi feladat megírásához. Szakemberek vitatják, de a tapasztalat azt mutatja sok gyermeknél a visszacsapó hatás jelentkezhet másnap, pl. pénteken még kapott gyógyszert, de szombaton otthonra nincs előírva a gyógyszer  és ekkor van "megkergülve" a gyermek. Vigyázat: Elmaradt gyógyszert soha ne adjunk be utólag, és 14 óra után sem szabad Ritalint beadni, mert a gyermeknél visszájára fordul a hatás, éjszaka nem fog aludni. 
- A másik fő gond az OEP támogatás mellett sem olcsó gyógyszer a Ritalin, szigorúan el kell számolni az orvos felé is minden darab tablettával. A gyógyszer megjelenése 10 mg-os apró elfelezhető és könnyen lenyelhető tabletta.
- Téves hiedelem, hogy ahogy nő a gyermek egyre több gyógyszerre lesz szüksége és ezzel nő a gyógyszer függőség, majd később a kábítószer függőség veszélye. Más gyógyszerekkel ellentétben a szedése fordítottan arányos az életkorral és a testsúllyal, minél nagyobb a gyermek és kezelve van a problémája, az életkor előrehaladtával, az idegrendszer fejlődősével, egyre kevesebb gyógyszerre lesz szüksége, a gyógyszercsökkentés mértéke egyénenként változó. A doktor által felírt adagok a következők szerint alakulhatnak: 
- Reggel 0,5 tabletta, délben 0,5 tabletta. 
- Reggel 1 tabletta, délben 0,5 tabletta. 
- Reggel: 1 tabletta, délben 1 tabletta. Tudomásom szerint ennél az utóbbinál nagyobb adagot senki sem kap. 

Összességében elmondható: Mérlegeljük vajon, ha a fennálló betegségünket elhanyagolnánk és nem szednénk gyógyszert vajon mikor és milyen mellékhatásokkal gyógyulnánk meg?! Többet árthatunk a gyógyszer elutasítással, mint használunk. Amerikai kutatók szerint azok a gyermekek, akiket kiskoruktól fogva gyógyszeresen is kezeltek, még akár ki is nőhették a  "betegségüket". Az én ismeretségi körömben 2 fiú gyermek kinőtte, matematikusok lettek. 
Legközelebb leírom a Ritalin pozitív hatásait is.

A témához kapcsolódó másik cikk: Az ADHD (SNI) előnyei

Ui: A témához kapcsolódik, Marko Ferek könyvében olvastam, egy szakemberi  megjegyzést, hogy mi szülők kérjük az orvosoktól a Ritalin használatát. Nos, kérem ez tévedés. én még nem találkoztam olyan szülővel, aki önként kérte volna az orvost ugyan gyógyszerezze már be a gyerekét. Amikor ilyen kaliberű a gyerekünk átesik egy sor olyan vizsgálaton, amellyel mérik a teljesítményét, az eredmények függvényében minden esetben konzultálunk az orvossal, aki kérés nélkül felajánlja a szülőknek a gyógyszer szedését, sőt azt is elmondja mi miatt javasolja. Ismét leírom figyelem és koncentráció zavar esetén soha nem utasítsuk vissza a Ritalin szedését, mert a gyermekünknek kész szenvedés lesz az iskolában helytállni nap mint nap. Természetesen ha nem kérjük a felajánlott gyógyszert senki sem kényszeríthet rá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése