Szeretem a rakott ételeket, mert könnyű elkészíteni, és bármilyen alapanyaggal kombinálható, de a fő szempont, hogy nem lehet elrontani. Amíg készülnek a hozzávalók addig csinálhatom a többi házimunkám. A következő tésztaételt találtam ki kínomban (utálom kitalálni mit főzzek).
A hozzávalók:
1 csomag fodros nagykocka tészta (500 g)
2 kis üveg sűrű paradicsomszósz (400 g)
Darálthús vagy sonka 500 g, de elhagyható.
2 dkg liszt
10 dkg 20 %-os tejföl
Ízlés szerint zöldségek:
zöldborsó
vágott zöldbab
morzsolt kukorica
szeletelt gomba
szeletelt padlizsán
2 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 szál nagy répa
1 db zeller, csak az íze miatt nem kell a szósszal együtt megenni.
2 gerezd fokhagyma
Elkészítése: egy serpenyőben olaj alatt letakarva, lassan megpároljuk a darálthúst és a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk. Amikor elkészült ráöntjük a paradicsomszószt és 5dl vizet, a tűzről levéve a lisztet beleszórva besűrítjük. A végén fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal, petrezselyemmel és majorannával. Közben megfőzzük a tésztát és leszűrjük. Egy sütőtál aljára kevés olajat teszünk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a tészta felét. Szintén egyenletesen ráöntjük a szósz felét, majd a simára kikevert tejfölt vékony rákenjük a paradicsomos szósz tetejére. Még egyszer megisételjük a műveletet. Előmelegített sütőben 170 celsus fokon 30 percig sütjük. Mielőtt elkészül rászórjuk a reszelt sajtot és visszatoljuk a sütőbe. Jó párosítás a tejföl paradicsomszósszal, egyébként is mindkettő savanyú alapanyag. A nagyobbik fiam rossz evő, de nagyon ízlett neki.
I like stuffed food because it is easy to make I can use my fantasy and not going wrong. While the food is on the electric cooker I can do other household choreses. So I have found out the next dinner.
Ingredients:
1 packet (500 g) frilly cube pasta
2 boxes of rich tomato sauce (400 g)
Ham or minced meat about 500 g but you can leave them.
2 dkg flour
10 dkg sour cream
Vegetables: the quantity depends on your taste.
green peas,
crumbled corn,
green beans,
sliced mushrooms
cutted aubergine
2 pieces of big onions
1 piece of leek
3 pieces of big carrots
2 gloves of garlic
1 piece of celery just for the taste. You don't have to eat it in the food.
Put some oil into the pot and after put the meat and the vegetables into it and boil it slowly. Add to it some salt. Sometimes stirr it. While the vegetables are boiling, boil the pasta as well. When the vegetables is ready pour the tomato sauce on it with 5 dl water, put and boil with the flour and add spices to the sauce like oregano, basil, parsley, marjoram. I didn't use pepper. Put some oil into oven bowl and lay down the half pasta. Pour the half sauce smoothly on the top. Stirr well the sour cream and put on the tomato sauce thinly. Again comes the rest of the pasta and the sauce with sauer cream. Put into the preheated oven and make it about on 170 celsus degrees for 30 minutes. Before it is ready sprinkle it with some greated cheese. I liked mixing the tomato sauce with sauer cream each of ingredients are sauer anyway. My older son is a bad eater but he also ate it up.