|
Fenséges látvány igaz?! |
|
A varrósok körében jól ismert diétás változat, avagy mindent a szemnek és a kéznek. |
|
Egy kis mixelés |
|
Textil szaloncukrok az 1980-as évek közepéről származó fenyődíszekkel. |
|
A télapó és a tobozok 1970-es évek. |
|
Ugye mintha tegnap vásároltam volna, 1980-as évek közepe, gyöngy és üveg keveréke, a szív kerete sem fém. |
A szaloncukor bár Németországból ered, ma már elmondhatjuk, hogy mi magyarok egyedüliek vagyunk a világban, akik a karácsonyfára szaloncukrot aggatnak. A másik amin elgondolkoztam cukornak hívjuk, de valójában töltött csokoládét rejt a csomagolás.
Nektek melyik ízesítésű a kedvencetek? Nekem a zselés és a vajkaramellás, említésre méltó még a marcipános, meggyes, kókuszos és az egyéb különleges diós-rumos ízesítésűek. Alapjában véve elmondhatom, mindegyiket imádom.
Amikor 2 éve külföldön töltöttem a karácsonyt 1 kg szaloncukrot vittem magammal a karácsony túlélésére. Ez az angyalkás csomagolás a kedvencem, remélem sokáig megtartják a gyártók.
Most textil szaloncukrokat varrok szerintetek hány darabtól lesz szép egy fa? Attól tartok ez a szám 100 db-nál kezdődik és nagyon fogy a csipkém.
A karácsonyi készülődés és rendezgetés közepette kezembe akadtak a régi üveg fenyőfadíszek, melyeket gondosan őrzök a fiacskáim elől. Kedvencem a két alsó szív ezek hihetetlenül szép állapotban maradtak meg.
Én úgy tudom (nagyanyám mesélte) hogy régen otthon, kristálycukorszirupból készült a szaloncukor, gondolom ezért cukor a neve. A megfőzött sűrű szirupot kiöntötték egy tepsibe, ha megkeményedett felvágták a megfelelő darabkákra és egyenként selyempapírba csomagolták, sőt anyám állítólag még kisollóval minden szaloncukor végét ki is rojtozta (akik az én generációmba tartoznak azok emlékeznek még hogy gyerekkorunkban a szaloncukor 2 vége rojtos volt.... már annak a 3 félének amit kapni lehetett :-)
VálaszTörlésIgen, így van ahogy írod. Volt puncsos (rózsaszín) sárga (citromos), fehér (vaníliás) barna (csokis). Vásárlás után finom puha volt, de január elejére már nem lehetett elrágni olyan kemény volt. Egyébként a szaloncukor Németországból ered, ebből magyarosította Jókai Mór szalonczukkedli-vá a nevét. Érdekes, de Németországból teljesen eltűnt, amit Te is tapasztalhattál.
VálaszTörlés