2012. december 6., csütörtök

Szalonczukkedli-Filled Christmas chocolate


Fenséges látvány igaz?!
A varrósok körében jól ismert diétás változat, avagy mindent a szemnek és a  kéznek.
Egy kis mixelés
Textil szaloncukrok az 1980-as évek közepéről származó fenyődíszekkel. 
A télapó és a tobozok 1970-es évek.
Ugye mintha tegnap vásároltam volna, 1980-as évek közepe, gyöngy és üveg keveréke, a szív kerete sem fém.  
A szaloncukor bár Németországból ered, ma már elmondhatjuk, hogy mi magyarok egyedüliek vagyunk a világban, akik a karácsonyfára szaloncukrot aggatnak. A másik amin elgondolkoztam cukornak hívjuk, de valójában töltött csokoládét rejt a csomagolás. 
Nektek melyik ízesítésű a kedvencetek? Nekem a zselés és a vajkaramellás, említésre méltó még a marcipános, meggyes, kókuszos és az egyéb különleges diós-rumos ízesítésűek. Alapjában véve elmondhatom, mindegyiket imádom. 
Amikor 2 éve külföldön töltöttem a karácsonyt 1 kg szaloncukrot vittem magammal a karácsony túlélésére. Ez az angyalkás csomagolás a kedvencem, remélem sokáig megtartják a gyártók.
Most textil szaloncukrokat varrok szerintetek hány darabtól lesz szép egy fa? Attól tartok ez a szám 100 db-nál kezdődik és nagyon fogy a csipkém.
A karácsonyi készülődés és rendezgetés közepette kezembe akadtak a régi üveg fenyőfadíszek, melyeket gondosan őrzök a fiacskáim elől. Kedvencem a két alsó szív ezek hihetetlenül szép állapotban maradtak meg. 

2 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom (nagyanyám mesélte) hogy régen otthon, kristálycukorszirupból készült a szaloncukor, gondolom ezért cukor a neve. A megfőzött sűrű szirupot kiöntötték egy tepsibe, ha megkeményedett felvágták a megfelelő darabkákra és egyenként selyempapírba csomagolták, sőt anyám állítólag még kisollóval minden szaloncukor végét ki is rojtozta (akik az én generációmba tartoznak azok emlékeznek még hogy gyerekkorunkban a szaloncukor 2 vége rojtos volt.... már annak a 3 félének amit kapni lehetett :-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, így van ahogy írod. Volt puncsos (rózsaszín) sárga (citromos), fehér (vaníliás) barna (csokis). Vásárlás után finom puha volt, de január elejére már nem lehetett elrágni olyan kemény volt. Egyébként a szaloncukor Németországból ered, ebből magyarosította Jókai Mór szalonczukkedli-vá a nevét. Érdekes, de Németországból teljesen eltűnt, amit Te is tapasztalhattál.

    VálaszTörlés